Två uigurer avrättade och fem skjutna till döds


Kinesiska myndigheter i Xinjiang har avrättat två etniska uigurer och dömt 15 som utpekats för terroristkopplingar, rapporterar Radio Free Asia (RFA).

Enligt kinesisk statspress dömdes de för separatistaktiviteter, träning vid ett terroristläger och för att illegalt ha tillverkat explosiva vapen. De skickades för att bli avrättade efter offentliggörandet om deras domar den 9 juli.

Myndigheter meddelade att tre andra uigurer har fått tvååriga villkorliga dödsdomar och att resten dömdes till 10 års fängelse eller livstid. Alla de 17 åtalades anklagades för att vara medlemmar i Östturkestans Islamiska rörelse (ETIM), som Peking anklagar för terroristverksamhet. Anklagelsen förnekas av ETIM.

I januari sade myndigheter i Pamirbergen i Aktu län att man dödat 18 ETIM-medlemmar och arresterat 17 vid vad de ansåg vara ett terroristläger. I mars sade myndigheter att man brutit upp en grupp uigurer och arresterat ett flertal för att ha hotat att sabotera kommande Peking-OS.

Den 10 juli rapporterade RFA att polis den 8 juli använt rökbomber i en lägenhet där 15 uigurer befann sig i Xinjiangs huvudstad Urumqi. Fem uigurer, som enligt officiell media sägs ha planerat ett ”heligt krig” ska därefter ha dödats med skjutvapen av polis.

Uigurerna har, precis som tibetanerna, en lång historia under Pekings järnhårda styre, som vid flera tillfällen utbrutit i våldsamheter. Exiluigurer förnekar emellertid att en organiserad terroristkampanj existerar och säger att tidigare incidenter har fabricerats eller överdrivits för att säkra internationellt stöd för att slå ned på dem.

Kina har under det senaste årtiondet fört en kampanj mot vad det hävdar är våldsamma separatister och islamiska extremister som avser att etablera en oberoende stat i Xinjiang. Efter 11 septemberattackerna i USA har myndigheter i Peking använt detta som en förevändning att påstå att uigurerna har samröre med al-Qaida. Peking hävdar också att ETIM är en ”nyckelfigur i terroristnätverket som leds av Osama bin Laden”, anklagelser som ETIM bestämt förnekar.

– Uiguriska män, kvinnor och barn i Östturkestan fortsätter att leva under extremt brutalt förtryck. De lever i konstant rädsla att de kommer att bli offer för statligt sanktionerat våld, säger Rebiya Kadeer, ordförande för Uighur American Association (UAA) till Reuter.