Två superekonomier lovar närmare samarbete och frihandel


På en presskonferens i Vita huset den 8 januari försäkrade EU-ordförande José Manuel Barroso och president George Bush att de båda ekonomiska giganterna vill främja relationen, samt arbeta för frihandeln.

Bush sade att USA vill lösa de meningsskiljaktigheter som EU och USA har och förbättra den transatlantiska relationen.

– Det här är den viktigaste ekonomiska förbindelsen i världen, sade Barroso om relationen mellan EU och USA.

Handeln mellan EU och USA uppgår till sammanlagt 40 procent av den totala världshandeln under 2005, enligt statistisktjänsten Eurostat. De två superekonomierna genererar handel av varor och tjänster till ett värde av tre trillioner dollar och skapar 14 miljoner jobb på båda sidor av atlanten.

Bush och Barroso är överens om vikten att komma i mål med förhandlingarna i Doha-runda.

Doha-runda började 2001 i staden Doha i Qatar under överseende av Världshandelsorganisationen. Den berör många kontroversiella frågor såsom handelspolitik med skyddstullar, handelshinder och intellektuell egendom. I somras drabbades förhandlingarna av ett totalt sammanbrott.

Ett omtvistat problem är de höga statsubventionerna till jordbruksnäringar i rika länder, särskilt i EU och USA, vilket gör det svårt för jordbruksprodukter från utvecklingsländer att konkurrera på världsmarknaden.

– Det viktigaste är att Doha-förhandlingarna lyckas. Doha är inte bara handel men också utveckling, sade Barroso.

– Det bästa sättet att hjälpa fattiga länder är att slutföra Doha-runda för att uppmuntra spridningen av rikedomar och möjligheter genom öppen och passande frihandel, sade Bush.

Också med på USA-besöket är EU-kommissionär Benita Ferrero-Waldner och handelskommissionär Peter Mandelson. Andra frågor på agendan var bland annat energi, klimatändringar, Darfur och Mellanöstern.