Två ryska plan kränkte finskt luftrum
Skärmbild från Flightradar 24.com med det ryska planet 85856VMF.


Det finska försvarsministeriet har bekräftat att ryska plan kränkte finskt luftrum i tisdags. Det skedde ovanför Finska viken söder om Borgå, vid två olika tillfällen.

Finland ser allvarligt på de ryska kränkningarna skriver yle.fi.

”Om det är så att det inte finns någon godtagbar orsak och de varit långt inne i vårt luftrum är det en mycket allvarlig sak”, sade försvarsminister Carl Haglund till Yle.

Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet påpekar syrligt att ryssarna tycks ha kartor och navigering i ordning vid Natoländernas gränser. Runt Östersjön hänvisar de till lite felaktiga kartor eller missar i navigeringen.

”Och det gör ju en lite fundersam att det sker så att säga på rätta platser, alltid”, sade Charly Salonius-Pasternak till Yle.

Flygplanet som hade beteckningen 85856VMF befann sig strax utanför Borgå vid 18-tiden och kunde följas på flygpositionstjänsten Flightradar 24.com.

VMF utläses Voenno-morskoj flot, den ryska flottan som har baser i Kaliningrad och i Kronstadt utanför St. Petersburg.

Det finska flygvapnet sände på tisdagskvällen upp Hornet-plan i samband med luftrumskränkningarna som sprängde ljudvallen, vilket orsakade samtal till Räddningsverket och diskussion på sociala medier.

Finska utrikesministeriet utreder ifall de ska skicka en not till Moskva.