Två nya allvarliga fall av fågelinfluensa i Kina
Ankfarm i Sichuanprovinsen. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Två nya fall av fågelinfluensan H5N6 har rapporterats till Världshälsoorganisationen (WHO) från det kinesiska fastlandet. En kvinna har dött, och en annan befinner sig i ett kritiskt tillstånd.

Dödsfallet var en 26-årig kvinna från Shenzhen i sydöstra Kina. Hon fick symptom på julafton, lades in på sjukhus tre dagar senare och avled den 30 december, då fallet också rapporterades till WHO. Hon hade haft kontakt med levande fåglar.

Det andra fallet är en 40-årig kvinna från Zhaoqing, som liksom Shenzhen ligger i Guangdongprovinsen. Hon fick symptom den 22 december, och ligger sedan den 28 december isolerad på sjukhus i kritiskt tillstånd. Det är okänt om hon haft kontakt med levande fåglar.

Hongkong och Taiwan har redan utfärdat varningar för resor till det kinesiska fastlandet. Taiwans smittskyddsbyrå varnar särskilt för provinserna Zhejiang, Guangdong, Anhui och Hunan, samt storstaden Shanghai.

Snabb spridning av fågelinfluensa orsakar panik i Kina

Det första mänskliga fallet av H5N6 rapporterades i Kina i maj 2014, då en 49-årig fågelfarmare i Sichuanprovinsen avled av svår lunginflammation efter att ha smittats. Enligt WHO smittades han troligen av sjuka fåglar på sin egen farm.

Vissa varianter av fågelinfluensa kan överföras till människor från fåglar. En del ger bara milda eller inga symptom alls, medan andra kan leda till dödliga infektioner, enligt WHO. De svåraste komplikationerna är vanligen luftvägsinfektioner. Risken att smittas är väldigt liten för de flesta, förutsatt att man hanterar fåglar och ägg på rätt sätt.

Myndigheter rekommenderar att man undviker att besöka kinesiska fågelfarmer, fågelmarknader och platser där fåglar slaktas. Ägg och fjäderfän bör tillagas ordentligt innan man äter dem.

Rapportering av Juliet Song