Två militärhelikoptrar tros ha störtat inför Kinas stora jubileumsparad
En kinesisk militärhelikopter tränar inför den stora paraden i Peking den 3 september. Nu framkommer uppgifter om att två olika helikopterolyckor inträffade under uppladdningen, vilket sätter ljuset på Kinas tveksamma militära beredskap. Foto: ChinaFotoPress/ ChinaFotoPress via Getty Images


Under uppladdningen inför den stora militärparaden den 3 september, för att fira segern över Japan i andra världskriget, kom rapporter om två olika incidenter där militära helikoptrar ska ha störtat, med dödsoffer som följd. Det har åter väckt frågan om hur förberedd och effektiv den militärapparat som regimen så stolt visar upp egentligen är.

Enligt japanska tidningen Asahi Shimbun störtade en kinesisk helikopter redan den 16 augusti i utkanten av Peking, och tre besättningsmän dödades. Regimens censur stoppade all rapportering kring incidenten, och informationen kunde bara bekräftas av lokala ögonvittnen och andra icke-officiella källor.

Helikoptern ska ha deltagit i förberedelser inför den stora parad som gick av stapeln den 3 september, och den kraschade tidigt på eftermiddagen. Militär personal beordrades att hålla tyst om incidenten, enligt Asahi. Under själva paraden flög 40 helikoptrar i formation.

Dessutom rapporterade Bowen Press, som är kopplad till den kinesiskspråkiga, USA-baserade nyhetssajten Boxun, samt New York-baserade New Tang Dynasty Television om en andra krasch, som ska ha inträffat den 31 augusti i ett ”avlägset område”. Där finns inga uppgifter om skadade eller döda.

Militär korruption

Folket befrielsearmés luftvapen etablerades relativt nyligen, och lider av bristande erfarenhet och brist på piloter, enligt militära källor som citerades av Boxun. Man tränar inte heller så mycket, och undviker svåra övningar, för att man vill undvika incidenter som kan vara negativa för de ansvariga officerarnas karriärer, enligt Boxun.

Korruption och genvägar är vanligt inom den kinesiska militären, som officiellt inte svarar inför Kinas regering, utan direkt inför kommunistpartiet. Medel som ska användas till utrustning, träning och underhåll förskingras ofta.

Under jordbävningen i Sichuanprovinsen 2008 försenades räddningsinsatserna av att de helikopterpiloter som skulle flyga  in i det totalförödda området inte vågade, på grund av att de var ovana vid de dimmiga förhållandena. En ryskbyggd Mi-17-helikopter störtade också under räddningsoperationerna.

Xia Yeliang vid den amerikanska tankesmedjan Cato Institute sade till Voice of America (VOA) att Folkets befrielsearmés faktiska stridseffektivitet är låg. Han jämförde läget med den dåliga stridsmoral och militära korruption som rådde under Kinas sista kejserliga dynasti, Qing, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, innan den kollapsade.

– Militär korruption är något mycket allvarligt. Öronmärkta medel förskingrades av partitjänstemän. Hur kan en sådan här armé strida? sade Xia till VOA.