Två kinesiska dissidenter nominerade till Nobels fredspris
Wei Jingsheng är en av de båda kinesiska dissidenter som nominerats till Nobels Fredspris i år. (Foto: Epoch Times)


På fredag klockan 11:00 meddelar den norska Nobelkommittén vem som får Nobels fredspris 2009. I år är det så många som 205 nomineringar varav 172 är individuella personer och resterande 33 organisationer.

Några av de potentiella kandidaterna är de kinesiska dissidenterna Wei Jingsheng, som tidigare suttit i 17 år i arbetsläger för att ha uppmanat till demokrati och reformer av det kinesiska kommunistpartiet, och Hu Jia, som förra året dömdes till 3,5 års fängelse för ”subversiv verksamhet”. Hu Jia var nominerad även förra året.

1989 tilldelades Tibets andlige ledare Dalai Lama fredspriset. Det vore inte helt osannlikt om Wei eller Hu skulle få priset i år i och med att det är 10 år sedan förföljelsen av Falun Gong inleddes, vilken fortfarande pågår, och 20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg inträffade.

Andra nominerade är USA:s president Barack Obama och Frankrikes president Nicholas Sarkozy. Amerikanske sångaren och musikern Pete Seeger är också med på listan.

Enligt france24.com, är organisationen The Cluster Munitions Coalition på listan efter att ha lyckats få nästan 100 länder att skriva under ett avtal i Oslo förra året som förbjuder klusterbomber.

Nobels fredspris har delats ut sedan 1901. Förra året gick priset till den finländske presidenten Martti Ahtisaari för sina insatser i medlandet av internationella konflikter.

Prisceremonin äger rum den 10 december i Oslos stadshus.