Två kinesiska bröder förföljda till döds för sin tro
Yang Zhonggeng och hans yngre bror Yang Zhongsheng förföljdes till döds av Kinesiska kommunistpartiets polis för att de vägrade att ge upp sin tro på falungong. Den vänstra bilden är Yang Zhonggeng som ung, och den högra är hans yngre bror, Yang Zhongsheng. (Foto: Minghui)


2013 dödades Yang Zhonggeng av kinesisk polis för att han utövar falungong. I år har även hans bror, Yang Zhongsheng, dött i polisförvar, rapporterar falungong-sajten Minghui.

Kampsportaren och qigong-entusiasten Yang Zhonggeng från centrala Kina började 1995 utöva falungong, en andlig metod med rötter i buddhism och daoism, som blev mycket populär i Kina på 90-talet. Vid den tiden hyllades metoden, även av statliga institutioner och medier, för att den gav god hälsa och främjade social harmoni.

1999 inledde dock dåvarande partiledaren Jiang Zemin en brutal och mycket omfattande förföljelse av falungong, och år 2000 dömdes Yang till tre års fängelse. Under den tiden misshandlades han och utsattes för hjärntvätt, elchocker, tvångsmedicinering och tvångsmatning i syfte att han skulle ”transformeras” och ta avstånd från sin tro.

2013 greps Yang, som då bodde i Zhejiang-provinsen, för sista gången. Fyra dagar senare var han död. Kroppen kremerades efter att familjen hastigt fått se hans blåslagna kvarlevor. Yangs mor svimmade när hon fick se sin äldste sons kropp – och det var inte sista gången som hon skulle drabbas av en sådan sorg.

Den 3 maj rapporterade Minghui.org, en falungong-sajt som sprider nyheter om förföljelsen, att Yang Zhonggengs yngre bror, Yang Zhongsheng, hade gripits den 10 april, och dött efter bara tio dagar i förvar.

GRANSKNING: Dödens sjukhus

Polisen informerade Yangs familj om att den yngre brodern hade dött som ett resultat av en hungerstrejk, och att en obduktion genomförts. Men man vägrade att lämna någon detaljerad information, så det är ännu oklart exakt när och hur han dog.

Det har alltid varit viktigt för kommunistpartiet att dominera kinesernas tänkande, så den här sortens försök till omvändelse, eller ”transformation” som Yang utsattes för är en viktig del av förföljelsen av falungong. Ofta tvingas utövare med hjälp av tortyr och påtryckningar att skriva under uttalanden där de fördömer falungong, och det det är vanligt att man sedan använder dem för att försöka övertala andra att göra detsamma.

Många, däribland, Yang Zhonggeng, tar dock tillbaka sina framtvingade ”bekännelser”. Enligt en artikel på Minghui från 2011 skrev han på för att han trodde att polisen skulle behandla honom lite bättre, men han upptäckte att det bara skapade ännu värre bekymmer.

– Kinesiska kommunistpartiet har använt skurkaktiga metoder för att förfölja mig och de fortsätter hela tiden att trakassera min familj. De hotar, ljuger, sprider rykten, lurar min familj och fortsätter att förfölja mig. Under alla dessa år av förföljelse har min fru skilt sig från mig, och jag har blivit hemlös, sade Yang till Minghui vid det tillfället.

Rapportering av Leo Timm

VIDEO: Kristna blev levande begravda i Kina – China Uncensored