Två döda i nya protester mot markstölder i södra Kina
Över 1 000 bybor protesterade mot våldsamma landexproprieringar framför den lokala regeringsbyggnaden i Taiping, i staden Shaotong i Yunnanprovinsen, den 13 maj. (Skärmdump/Jasmineplaces)


Ännu ett fall av omfattande våld i samband med att en kinesisk lokalregering tvingat till sig mark från invånarna har inträffat. Det var i staden Shaotong i södra Kina som protester mot det lokala styrets markstölder slogs ner av inhyrda våldsmän. Enligt lokalbefolkningen dödades två personer.

Inhyrda gangsters med beväpnade batonger, metallrör och machetes släpptes lösa på en obeväpnad folksamling av bönder i stadsdelen Taiping, staden Shaotong, Yunnanprovinsen, den 11 maj. De protesterande var rasande över att deras mark, enligt dem, i praktiken hade stulits av tjänstemän från kommunistpartiet.

Incidenten visar hur beroende lokala regeringar är av intäkterna genom att sälja mark för att hålla igång den ekonomiska utvecklingen. Människor som har bott på marken i årtionden blir till slut desperata när deras hus rivs utan rimlig kompensation, och utan att det hela har gått igenom en korrekt, laglig procedur.

Vad som hände i Shaotong sker regelbundet runtom i Kina, och den här incidenten kan tjäna som en fallstudie i markexpropriering och de extrema spänningar som det leder till. Förutom att två män ska ha misshandlats till döds skadades åtminstone 20 invånare allvarligt, enligt webbsidan Jasmine Places, som rapporterar om den här sortens så kallade massincidenter i Kina.

Själva exproprieringen började i det här fallet år 2000 när den lokala regeringen köpte jordbruksmark från några av invånarna för det väldigt låga priset 14 000 yuan per tunnland (ungefär motsvarande i svenska kronor), och lovade att kompensera varje familj med 60 kvadratmeter mark att bo på i framtiden.

Mer än ett årtionde senare hade dock ingen mark getts tillbaka till invånarna, som inte har några andra tillgångar än sin mark.

”Mark är liv för oss bönder. Vi har sett hur dessa höga byggnader har rests upp på vår mark, en efter en. Men vi har blivit marklösa bönder”, skrev en invånare anonymt på det populära forumet Tianya Internet.

”Vi befinner oss i en desperat situation. Det finns ingenstans för oss att ta våra problem”, skrev han.

Invånarna började protestera genom att sätta upp tält på den omstridda marken. Vid omkring fem på eftermiddagen den 11 maj ledde lokala partitjänstemän över 200 inhyrda gangsters för att få bort dem. Dessa attackerade och misshandlade invånarna och kallade till sig förstärkning, så att de enligt uppskattningar till sist var 500 stycken. Våldsamheterna fortsatte fram till midnatt. En av invånarna dog under sammandrabbningarna och en annan dog på sjukhuset dagen därpå av sina skador.

Det här är bara en av de senaste och mer våldsamma händelserna av sin art. Liknande fall rapporteras ofta runtom i Kina.

I Xia-häradet i Shanxiprovinsen misshandlades 60 invånare av gangstrar som påstås ha agerat på order från den lokala regeringen. Den 20 maj efter misshandeln hamnade 10 bybor på sjukhus i kritiskt tillstånd. Byborna som gjorde uppror lyckades bränna upp en tjänstebil under konflikten.

Trots det faktum att det är de egna tjänstemännen som beordrar det här våldet så är det Kinesiska kommunistpartiet bekymrat över de oroligheter som uppstår.

Enligt den kinesiska samhällsvetenskapsakademin inträffar tiotusentals, kanske rentav över 100 000 ”massincidenter” som denna varje år i Kina. Hälften av dem orsakas enligt uppgift av markexpropriering och husrivningar. Åtminstone 16 dödsfall under markdispyter rapporterades av kinesiska medier förra året.

Vissa har till och med begått självmord i desperation, som ett sätt att protestera. Även självbränningar har förekommit.

Statligt markägande i Kina har öppnat upp enorma möjligheter för maktmissbruk, korruption och hemliga uppgörelser.

Det finns dock inte mycket som tyder på att problemet kommer att försvinna. Lokala regeringar har förlitat sig mycket på markbaserad finansiering det senaste årtionde. 40 procent av lokala regeringars intäkter beräknas komma från fastigheter, enligt China Securities Daily. I och med att lokalregeringarnas skulder växer så kraftigt kan myndigheterna runtom i Kina helt enkelt komma att göra ännu fler exproprieringar.

Rapportering av Lu Chen.