Tusentals trotsade demonstrationsförbud i Spanien
Människor med igentejpade munnar deltar i en demonstration mot Spaniens ekonomiska kris vid Puerta del Sol i Madrid den 30 maj. (Foto: Pedro Armestre/AFP/Getty Images)


Tusentals demonstranter i Spanien trotsade ett förbud mot att organisera några som helst politiska yttringar under det sista dygnet innan kommun- och regionvalet den 22 maj, och de fortsatte samlas mot nedskärningar, enligt mediarapporter.

Demonstranter i Madrid jublade efter att förbudet trädde i kraft på lördagen och skanderade: ”Nu är vi alla illegala”, rapporterade AFP.

Folket är rasande över landets höga arbetslöshet. Spanien har den högsta andelen arbetslösa i EU som ligger på omkring 21 procent. Och bland dem som är mellan 18 och 25 år gamla har arbetslösheten rasat i höjden till runt 25 procent.

Under de senaste månaderna har den spanska regeringen genomfört kraftiga nedskärningar för att lösa skuldproblemen. Skulder har förlamat flera EU-länder, såsom Irland och Portugal, vilka båda har räddats av EMU-länderna.

Inrikesminister Alfredo Perez Rubalcaba sade inget om huruvida regeringen kommer att sätta in kravallpolis för att skingra demonstranterna, rapporterade AP.

– Polisen kommer inte att lösa ett problem genom att skapa ytterligare ett, sade han enligt nyhetsbyrån.

Den 15 maj började deltagarna i proteströrelsen samlas i större städer över hela landet och de blir allt fler, rapporterade AFP.

Enbart i Madrid samlades fler än 19 000 människor i Puerta del Sol, stadens centrala torg, och många demonstranter nämnde Kairos Tahrirtorg, platsen för många demonstrationer som ledde till att den egyptiska regeringen, ledd av President Hosni Mubarak, till slut upplöstes i februari.

Organisatörerna av demonstrationerna sade att de inte har någon anknytning till något politiskt parti och att de inte uppmanar folk att avstå från att rösta i det förestående valet, enligt AP. De sade att protesterna handlar om att ta ställning ideologiskt mot regeringen.

– Valaffischer kommer fortfarande att sitta uppe, så varför förbjuda människor att fritt mingla för att utbyta idéer, sade grafiske designern Antonio Quiroga till AP.

Översatt från engelska.