Tusentals tibetanska studenter protesterade i Qinghai
En kinesisk internetanvändare publicerade ett foto av en person som förmodas ha satt sig själv i brand den 7 november i Qinghai-provinsen. (Foto: Weibo.com)


Efter sex självbränningar på två dagar protesterade tusentals tibetanska studenter, däribland endast 7 år gamla skolbarn, i den oroliga provinsen Qinghai på fredagen och uppmanade det styrande kinesiska kommunistpartiet att ge dem jämlikhet och låta Dalai Lama komma tillbaka.

Så många som 5 000 elever genomförde en protest nära klostret Rongwo i länet Rebgong i Qinghaiprovinsen, bekräftade två stödgrupper.

Det tibetanska centret för mänskliga rättigheter och demokrati, TCHRD, publicerade bilder av studenter som deltog i demonstrationer, på andra protestdagen i rad i regionen.

Omkring 700 skolbarn i Dowadistriktet rev ner kinesiska kommunistpartiets flaggor från taket på skolbyggnaden och vid det lokala styrets kontor på torsdagen, sade gruppen.

”Strax efter protesterna kom sju av militärens lastbilar från länet Rebgong, men tibetaner och skolbarn från trakten hindrade lastbilarna från att köra till Dowadistriktet,” säger TCHRD. ”När de möttes av en skara tibetanska demonstranter drog militärfordonen tillbaka och återvänder till Rebgong.”

Stödgruppen sade att fler tibetaner har anslutit sig och gatorna är fyllda med skaror av studenter, vilket lett till att trafiken hindras.

”Det finns inga rapporter om officiella krafttag mot demonstrationen, men Folkets beväpnade polis är stationerad vid olika vägkontroller och vid Regeringskansliet i länet,” säger TCHRD.

Organisationen International Campaign to Save Tibet rapporterar också att medan den beväpnade polisen har samlats kring studenterna har de hejdat sig och avstått från att stoppa protesterna.

En tibetansk man från området berättade för gruppen att ”alla skolor och högskolor i området hade gått med i protesten, även barn mellan 7 och 11 år från byskolor samt studenter i övre tonåren.”

I en annan del av Qinghai, i länet Tongren, gick över 10 000 demonstranter ut på gatorna på onsdagen, en dag innan kommunistpartiets 18:e partikongress inleddes, sade chefredaktören för Voice of Tibet, Sang Jey Kep, till Epoch Times.

Under de senaste månaderna har antalet tibetanska självbränningar ökat dramatiskt och är nu uppe i närmare 70. På onsdagen satte tre unga munkar eld på sig själva i Sichuanprovinsen och en ung mor från Qinghai var en av de senaste som satte sig själv i brand.

Översatt från engelska.