Tusentals giftiga paddor har dödats i Australien
Den här arkivbilden visar en giftig agapadda på Taronga Zoo i Sydney. Tusentals giftiga agapaddor har tillfångatagits i nordöstra Australien på den årliga paddödardagen, Toad Day Out.(Foto: Rob Elliott/AFP)


I Australien har 10 000 giftiga agapaddor infångats och dödats på den årliga padddödardagen Toad Day Out.

Sammanlagt samlades ett ton av de giftiga djuren in av frivilliga i Queensland i lördags  på den så kallade Toad Day Out. Paddorna lades i frysboxar för att dö och kommer sedan att användas som gödsel.

Invånarna i Queensland är inte förtjusta i paddorna som äter allt som kommer i deras väg. Alla försök att bekämpa spridningen av djuren har misslyckats.

Agapaddorna(Bufo marinus) kommer från Amerika och fördes till Queensland för att äta skadeinsekter på 1930-talet.

Paddorna har blivit ett hot mot den inhemska faunan då den kan med sitt gift döda både ormar och krokodiler. De ställer till stor skada för befolkningen och många har fått sina husdjur dödade.

Den största paddan som infångades mätte 18,4 centimeter och vägde ett halvt kilo, rapporterar tidskriften Inquirer. Ganska långt ner på främre delen av kroppen, vid skuldrorna, har den två parotidkörtlar, en på vardera sidan, som innehåller dess mycket potenta gift.