Tusentals flyr från politisk terror på Elfenbenskusten
Jordanska soldater från ONUCI patrullerar på en gata i Abidjan den 25 december 2010. Julhelgen har varit fylld av oroligheter på Elfenbenskusten efter att västafrikanska ledare hotat med militära aktioner för att tvinga bort den besegrade presidenten Laurent Gbagbo från makten och överlåta styret till sin rival Alassane Outtara. (Foto: Sia Kambou/AFP/Getty Images)


Över 14 000 människor flydde i lördags från Elfenbenskusten till östra Liberia efter att ett politiskt dödläge lett till våld som följt av presidentvalet den 28 november.

Flyktingar har vandrat från västra Elfenbenskusten, en resa som tagit timmar och ibland dagar enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Mat och husrum är ett problem för dessa människor och många barn lider av luftvägsinfektioner, malaria och diarré.

Våld utbröt efter att Alassane Outtara, som vann valet och som erkänts av det internationella samfundet, uppmanat till protester mot den före detta presidenten Laurent Gbagbo, som vägrar överge makten efter nederlaget.

Runt 200 personer har hittills dödats av Gbagbo-sympatiserande säkerhetsstyrkor, uppger FN.

– Mellan den 16 och 21 december har människorättsarbetare bekräftat anklagelser om 173 mord, 90 fall av tortyr och misshandel, 471 arresteringar och kvarhållanden samt 24 fall av ofrivilliga bortföranden, sade ställföreträdande överkommissarie för mänskliga rättigheter, Kyung-wha Kang, förra veckan.

Människorättsgrupper har rapporterat mängder av kidnappningar och mord och har klagat på den uppenbara bristen på agerande från det internationella samfundet.

Human Rights Watch (HRW) har talat med familjer och grannar som lever i områden i huvudstaden Abidjan, där Ouattara har stort stöd, och som bevittnat hur Gbagbos säkerhetsstyrkor och militärer rannsakat människors hem samt släpat med sig folk till okända platser.

Andra vittnen berättar om hur de snubblat över kalla kroppar fulla med skotthål, förmodligen bortförda personer som avrättats. 

”Kidnappningar, försvinnanden och dödande av potentiella politiska opponenter är fruktansvärda brott mot de mänskliga rättigheterna, vilka kan och ska straffas”, sade HRW förra veckan i ett uttalande.

Amnesty International har kritiserat FN:s människorättsråd för dess misslyckande att stoppa våldet med alla tillgängliga medel. Trots att rådet antagit en resolution som fördömer dödandet och kidnappningarna anser Amnesty att denna varit tandlös.

– Resolutionen gör ingenting för att påverka förövarna eller anstiftarna i det pågående olagliga dödandet, påtvingade försvinnandena och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna som de är och kommer att hållas ansvariga för, sade gruppen förra veckan.

Gbagbo som kunnat sitta kvar vid makten på grund av lojaliteten från säkerhetsstyrkorna och landets militär har inte visat några tecken på att backa undan.

Centralbanken för västafrikanska stater har klippt av Gbagbos tillgångar till Elfenbenskustens regeringsbankkonton. Man hoppas göra det svårare för honom att betala ut löner till sina säkerhetsstyrkor och på så sätt få honom att kapitulera.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48095/