Tusentals arbetare strejkade i södra Kina
Flera tusen arbetare från Huayuns maskinfabrik och Changshas tunga maskinfabrik i Hunanprovinsen höll en tvådagars sittstrejk i fabrikerna. (Foto: The Epoch Times)


Den 7:e och 8:e april genomförde flera tusen arbetare i Hunanprovinsen en sittstrejk inne i Huayuns maskinfabrik och Changshas tunga maskinfabrik. De krävde att arbetsgivarna skulle följa landets policys och lösa deras välfärdsproblem såsom inkomstkompensation och placeringsavgifter. Protesterna fortlöpte lugnt.

Klockan 7:30 den 7 april började arbetarna vid Changshas tunga maskinfabrik sin protest inne i fabriken. Klockan 9:30 gjorde arbetarna i Huyauns maskinfabrik likadant. En banderoll hängdes upp på entrédörren till Huayuns fabrik på vilken det stod ”Vi kräver att provinsiella eller kommunala ledamöter skickar ett team för att undersöka korruptionen på fabriken. Arbetare försvarar sina lagliga rättigheter”.

En arbetare från Huayunfabriken, som ville vara anonym sade:

– Alla kom av egen fri vilja. Runt tusen människor från vår fabrik och tvåtusen från Changshafabriken har deltagit. Protesterna rör allas rättigheter, så alla gick dit. Arbetarna satt från klockan åtta på morgonen tills tiden då de vanligtvis slutar arbeta.

Orsaken till protesterna var att arbetarna vill ha kompensation, placeringsavgift, a-kassa och sjukvård, något som de är berättigade till enligt lag men som företagen inte lyckats tillhandahålla. De har begärt att den lokala regeringen ska lösa problemet.

En arbetare sade:

– Detta är ett problem som orsakats av statliga företagsreformen. Numera finns väldigt få fabriker kvar i Changsha. Förut brukade fabrikerna här göra stora vinster, men [under den ekonomiska reformen] har korrupta tjänstemän kommit in och inte lämnat mycket pengar kvar åt arbetarna. De flesta pensionerade har bara fått några hundra yuan och en del har fått ännu mindre. Levnadskostnaderna är så höga nu. Vi klarar inte det här längre.

En arbetare från försäljningsavdelningen på fabriken i Changsha berättar för Epoch Times:

– Vi var förut ett statsägt företag, men under reformen har kompensationen som givits till arbetarna varit väldigt liten. Även några pensionerade arbetare och en del av som varit tvungna att sluta efter en viss ålder har ställt sig framför fabrikens [entré].

Den 7:e april kom polisen tillsammans med ett försvarsteam till platsen där protesterna pågick. Den 8:e kom ingen polis. Någon representant från den lokala regeringen kom aldrig för att tala med de protesterande.

Huayuns maskinfabrik var tidigare ett medelstort militärföretag. Det etablerades 1974 och hade över tusen anställda. Företaget gick i konkurs i juli 2007 och ersattes med ett privatägt företag.

Changshas tunga maskinfabrik var också tidigare ett stort statsägt företag och etablerades 1958. Dess främsta produkter var grävmaskiner. Fabriken hade förr över 10 000 anställda. Efter reformen arbetar runt tvåtusen anställda i fabriken.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-10/68933.html