Tusen kinesiska medborgare ansöker om FN-flyktingstatus
Kineser har flytt illegalt utomlands i många år. Ett 40-tal greps av Taiwans kustbevakning 2003. (Foto: AFP)


Nästan 1000 kinesiska medborgare har skrivit under ett brev där de ansöker om FN-flyktingstatus, bara några månader innan det kinesiska kommuniststyrets 60-årsdag, den 1 oktober.

Initiativtagaren till den här listan, människorättsaktivisten Wang Chengming från Sichuanprovinsen, sade att efter två dagar hade nästan 1000 personer från alla möjliga samhällsgrupper svarat.

– FN:s flyktingkommissionär kommer inte kunna godkänna så här många personer som ansöker om flyktingstatus, men det är inte heller det verkliga syftet med aktionen, sade han.

Genom den här petitionen som han kallar ”Kinesiska medborgares stora flykt” vill Wang istället genera det styrande kommunistpartiet.

– Låt myndigheterna veta att om de fortsätter behandla folk på det här viset kommer hälften av det kinesiska folket till slut ansöka om att bli internationella flyktingar. Även fast det är omöjligt att få alla godkända kommer världen ändå fråga sig, ”varför flyr det kinesiska folket, till och med till fattigare länder?”, sade Wang.

Wang drev tidigare en restaurang i Peking som frekventerades av demokratiaktivister som rest till huvudstaden. Han tvingades stänga den nyligen efter upprepade påtryckningar från myndigheterna.

Guo Yongfeng från Shenzhen, en annan dissident, publicerade även han ett uttalande på nätet. Den kom upp på dissidenthemsidan boxun.com den 27 augusti. Han bad UNHCR att sätta igång en nödutredning så han och hans 14-åriga dotter kan få flyktingstatus. Han sade att de kinesiska myndigheterna skrämt och hotat honom för hans arbete och att de nyligen försökte mörda honom. Han grundade organisationen Chinese Society of Citizens Supervising Political Affairs.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21845/