Tusen år gammal väggmålning funnen i Qinghai, Kina


Arbetare i länet Qilian i den autonoma Qinghaiprovinsen i Kina hittade nyligen gamla tibetanska steninskriptioner, en väggmålning och tibetanska skrifter.

Experter har förklarat fyndet som äkta och menar att det skapats av en högt uppsatt tibetansk munk som spred buddhismen för 1300 år sedan.

Fyndplatsen ligger i Biandukou på orten Ebao i länet Qilian.

Väggmålningen föreställer tre buddhor som tycks vara en mästare och hans två lärjungar, den var intakt och lätt att identifiera. Mäster-buddhan är uppskattningsvis 1,15 meter hög och sitter på en lotusplattform, omgiven av en gloria, med handflatorna tryckta mot varann. De två andra buddhafigurerna som står på varsin sida om mäster-buddhan är ungefär 1,2 meter höga, bär kasaya (ett plagg/tygskynke som buddhor vanligen avbildas i) och även de håller handflatorna tryckta mot varann. 

De tre buddhafigurerna ser lugna och fridfulla ut. De har en religiös banderoll, en så kallad fazhuang, hängande ovanför sina huvuden och tibetansk text inristad under dem. Hela verket är 1,7 kvadratmeter och är inristad på en tre meter hög polerad bergvägg.

Professor Zhou Ta vid Lanzhou-universitetet menar att verket skapades på 800-talet. Skriften är gamla tibetanska tecken som användes under Tufan-perioden av det tibetanska kejsardömet. Inskriptionen lyder ”Länge leve den tibetanske kejsaren och alla varelser, inristat och ritat av Bhiksu Bagou-Yexiyang”.

Zhou Ta tror att buddhafigurerna och inskriptionen gjorts av en lärjunge till Padmasambhava, prins av Wuzhangna (i nuvarande Afghanistan). Han kallas även Guru Rinpoche eller den lotusfödde och det skedde troligen medan han spred buddhismen i Qilian-området.

Enligt experter är detta fynd ett av de äldsta buddhistiska steninskriptionerna som hittats i Qinghaiprovinsen. Fyndet är ett bevis på att tidig tibetansk buddhism praktiserades omkring Lhasa och i Qilians bergsområde. Det utgör även en viktig referens för tibetstudier och forskning på gamla tibetanska steninskriptioner och väggmålningar.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/qinghai-china-murals-4063.html