Turkiets högsta militära befälhavare avgår


Chefen för den turkiska militären, Isik Kosaner, avgick på fredagen tillsammans med cheferna för armén, flygvapnet och marinen, enligt rapporter i medierna.

De fyra avgick efter en kontrovers med premiärminister Tayyip Erdogans regering över gripandet av generaler som påstods planera en kupp, rapporterar turkiska mediebyråer NTV och CNN-Turk.

Kosaner träffade Erdogan några dagar innan ett möte som var inplanerat i början av augusti för arméns befälhavare vilka beslutar om befordran.

Som ersättare för Kosaner utsåg statsministerns kansli general Necdet Özel som ny chef för militären. Denne var tidigare chef för landets paramilitära styrkor.

Amerikanska utrikesdepartementets talesman Mark Toner sade att Förenta staterna är övertygade om att den turkiska regeringen kommer att lösa problemet, men avböjde ytterligare kommentarer.

Han tillade att utrikesdepartementet har ”förtroende för styrkan i Turkiets förvaltningsorgan, både demokratiska och militära”, och tillade att det är ”en inre angelägenhet” som regeringen måste ta hand om.

– Vi ser Turkiet som en trogen bundsförvant inom Nato och vi har starkt samarbete inom säkerhetsområden med dem, sade han.

Kosaner utsågs förra året som chef för armén och hade två år kvar av sin tjänsteperiod. De tre andra militära befälhavarna var inställda på att gå i pension i augusti.

Dussintals generaler och officerare har fängslats efter en utredning över en påstådd komplott för att ta över regeringsmakten.

Översatt från engelska.