Turkiet får flyktingbistånd från EU
Turkiet får tre miljarder euro av EU för att förbättra villkoren för flyktingar och få dem att stanna kvar där. (Foto: Bulent Kilic /AFP/Getty Image)


Turkiet ska få tre miljarder euro av EU för att hejda flyktingströmmen till Europa. Pengarna ska användas till att hjälpa flyktingarna i Turkiet, för att få dem att stanna kvar där, istället för att ge sig ut på livsfarliga resor över Medelhavet. Men Turkietkännaren Halil Karaveli anser att EU har begått ett misstag.

På söndagen möttes EU-ledarna och Turkiets premiärminister Ahmed Davutoglu i Bryssel, för att slutföra avtalet som förberetts av diplomater den senaste månaden.

De tre miljarderna är en kompromiss. Turkiet ville ha hela summan varje år (närmare 30 miljarder kronor), men EU vill sträcka den över två år. Frankrikes president Francois Hollande sade att summan kommer att betalas ut i omgångar, allteftersom villkoren uppfylls.

Pengarna ska bara användas till att förbättra flyktingmottagningen och levnadsvillkoren för flyktingarna i Turkiets flyktingläger. Det ska bli möjligt för dem att arbeta, och skolbarnen ska erbjudas skolgång.

Sverige kommer att bidra med ungefär 750 miljoner, skriver SVT.

Kräver slopat visumkrav

Till journalisterna sade Hollande att det är rimligt att Turkiet får hjälp från Europa, för att tillgodose flyktingarnas behov om de stannar kvar där. Han sade också att avtalet borde underlätta kontrollen av migranterna och stoppa dem som kan utgöra ett hot, rapporterar Reuters.

I utbyte mot att stoppa flyktingar vill Turkiet också att visumkravet för turkar som reser in i Schengenländer ska slopas från oktober 2016. Men det kan dra ut på tiden. EU kommer att kräva att turkar som reser in i EU ska ha biometriska pass. Europarådets ordförande Donald Tusk sade efter mötet att EU inte kommer att pruta på sina krav. Turkiet vill också återuppta samtalen om ett EU-medlemskap.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lovordade mötet men betonade att avtalet inte innebär att känsliga frågor mellan EU och Turkiet sopas under mattan, skriver svenska YLE.

– Frågor som gäller pressfrihet och mänskliga rättigheter är något vi kommer att återkomma till gång på gång, sade Juncker efter mötet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. (Foto: Aldem Althan /AFP/Getty Image)

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. (Foto: Aldem Althan /AFP/Getty Image)

”Ett avtal med djävulen”

Turkietkännaren Halil Karaveli är mycket kritiskt till avtalet. Han säger till SVT att Turkiets alltmer auktoritära president Erdogan, som drivit det här avtalet hårt, vill ha internationell legitimitet för sin förtryckarregim, vilket han skamligt nog har fått idag. EU har ingått ett avtal med djävulen och sålt sin själ, säger Karaveli.

Karaveli är verksam vid institutet för säkerhets-och utvecklingspolitik, och enligt honom använder Turkiet flyktingsituationen som ett utpressningsvapen mot EU. Han menar att det inte var någon tillfällighet att flyktingströmmarna släpptes loss från Turkiet samtidigt som landet återupptog sitt krig mot kurderna.

Turkiets demokrati tog definitivt slut den här veckan, och man kan inte ens låtsas att Turkiet är en demokrati längre, säger han. De har fått besked från EU att de kan göra vad de vill, att de kan förtrycka kurder och kasta journalister i fängelse utan bestraffning.

Gripanden, utegångsförbud och flygräder efter valet i Turkiet