Turkiet får ekonomiskt stöd av EU för att ta hand om flyktingarna
Turkiet ska få ekonomiskt bistånd av EU för att ta hand om flyktingarna på plats i avsikt att få dem att stanna där i stället att ta sig vidare till EU-länderna. (Foto. Gokhan Sahin /Getty Image)


Toppmötet i Bryssel mellan EU:s stats- och regeringschefer avslutades under torsdagsnatten. Flyktingfrågan stod förstås i centrum och dominerades av EU:s yttre gränskontroller och ett samarbete med Turkiet. Inga stora framsteg för att hantera flyktingkrisen gjordes och statsminister Stefan Löfven är besviken.

Sverige och Tyskland tar emot allra flest flyktingar och vill att flyktingarna i fortsättningen ska fördelas mer rättvist på alla EU-länderna. Men något sådant beslut fattades inte. Andra länder bromsar i frågan, men toppmötet fastslog att kravet ska fortsätta diskuteras.

– Jag hade självfallet helst sett att det gått mycket snabbare men här gäller det att ligga på och vara ihärdig. Alla måste ta sitt ansvar, det är det som gäller, sade, Stefan Löfven.

EU kohandlar med Turkiet

Turkiet, som redan tar hand om två miljoner flyktingar, ska få mångmiljardstöd för att stoppa flyktingströmmen, enligt en preliminär överenskommelse i EU-kommissionen. Avsikten är att få dem att stanna där istället för att söka sig vidare till EU, och pengarna ska användas till att förbättra förhållandena för flyktingarna där, rapporterar SVT.

I utbyte ska det bli lättare för turkar att få visum till EU. Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker blir det ändå ingen särbehandling av Turkiet. Frågan om samarbete med Turkiet är känslig eftersom landet inte anses uppfylla krav på mänskliga rättigheter.

– Jag vill vara tydlig. Vi är överens med vår turkiska partner om att visumprocessen ska skyndas på. Men det betyder ändå inte att vi går ifrån grundprinciperna, sade Juncker på presskonferensen efter toppmötet.

EU-ledarna är också beredda att inleda förhandlingar med Turkiet på fler områden än vad som hittills gjorts när det gäller turkiskt medlemskap i EU. Men enligt Stefan Löfven lär det dröja.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, säger att ledarna för EU-länderna enats om att öppna dörren för Turkiet, men att inga löften getts.

– Som för alla andra partner i krisen måste ”mer för mer”-principen gälla. Om ni hjälper oss, så hjälper vi er. Så enkelt är det, sade permanente ordföranden Donald Tusk.

Yttre gränskontroller ska prioriteras

Frågan om gränskontroller vid de yttre gränserna är en viktig men politiskt känslig fråga. EU:s ordförande Donald Tusk sade under mötet att kontrollen av yttre gränser, och hur vi kan hjälpa till att återuppbygga dem är av högsta prioritet.

Sveriges statsminister Stefan Löfven håller med om att gränsskydd är viktigt men säger nej till en EU-gränsstyrka. Han anser att det är en nationell angelägenhet att skydda ett lands gräns. Enligt honom är frågan löst för svensk del genom att det kom med i texten i slutsatserna.

Samtidigt som toppmötet pågick blev en flykting från Afghanistan skjuten av bulgariska gränsvakter vid gränsen till Turkiet. Flyktingen avled på väg till sjukhuset. Bulgariens premiärminister Borissov och hans delegation lämnade toppmötet för att åka hem och utreda händelsen, rapporterar SR.