Turkiet bombar kurdiska PKK i norra Irak
Bybor täcker över kroppen av en turkisk soldat som dödats i en bombattack i Hakkariprovinsen i sydöstra Turkiet. Våldet mellan PKK och Turkiet har eskalerat den senaste tiden. (Foto: AFP/Getty Images)


Våldet mellan den kurdiska gerillan PKK och Turkiet eskalerar efter två års vapenvila. Turkiska stridsplan har bombat PKK-baser i norra Irak. PKK har lagt sprängladdningar längs vägarna som dödat turkiska soldater. Civila och små barn finns bland offren.

Bara några timmar efter att Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu sagt att bergen ska rensas från terrorister skickades stridsplan till området. Under natten till tisdagen bombades flera kurdiska PKK-baser i norra Irak. Ett 40-tal PKK-rebeller dödades i attackerna. Enligt nyhetsbyrån AFP har en regeringskälla uppgett att Turkiet också skickar in marktrupper  i norra Irak för att ”förhindra terroristernas flykt”.

I söndags dödades minst 16 turkiska soldater av en sprängladdning längs en väg i Hakkariprovinsen nära den irakiska gränsen. Idag dödades minst tolv poliser i en minibuss av en sprängladdning vid vägen i östra Turkiet.

Våldet har snabbt trappats upp sedan den två år långa vapenvilan mellan Turkiet och PKK bröts i juli. Vapenvilan upphörde efter en självmordsbombning av en misstänkt IS-rebell nära gränsen till Syrien, vilket ledde till ömsesidiga beskyllningar från kurdiska grupper och Turkiet, rapporterar BBC.

Katja Magnusson på sverigesradio.se skriver att flera civila och små barn har blivit offer för sammandrabbningarna.