Turista bland is och älg i Alaska
Ljudet av fallande is från denna spektakulära ismassa är både kusligt och imponerande. (Foton: Sheila O'Connor)


En älg släntrar in på vägen framför din bil. Vad gör du? Förmodligen inte särskilt mycket förutom att bli rätt förvånad över att se en älg. I utkanten av Anchorage i Alaska bör man emellertid inte bli särskilt förvånad eftersom älgar finns överallt här.

Detta är Alaska. Ett enormt stycke land som är så stort att det behöver ha två tidszoner. Platsen Anchorage är framförallt berömt för sina många glaciärer. Det bästa sättet att titta närmare på dem är genom en båttur. ”Glaciär-cruisaren” har kört turister i 20 år och har plats för 340 passagerare.

– Det är vackert och annorlunda
att vara här – varje dag, säger kapten Nina Himmelwright som tillbringat sju säsonger på båten.

Den mest populära av de 26 glaciärerna som rundturen bjuder på är utan tvekan Överrasknings-glaciären med sina spännande rumlande och kusliga ljud. Stora block av is bryts av och faller med ett storslaget plask ner i havet framför ögonen på publiken. Glaciären är 1,6 kilometer lång och 80 meter hög.

– Jag tycker att det här är det absolut bästa man kan göra om man bara har en dag på sig säger en av passagerarna på båten, Marsha Barton.

Under resan kan man, om man ha tur, se lekande sjöuttrar, valar, vithövdade havsörnar och tretåiga måsar. De vithövdade havsörnarna är fridlysta i resten av landet, men här i Alaska finns de i överflöd. I Prins William-sundet lever över 200 olika fågelarter, såsom havsörn, silvertärna och mås.

Den vanligaste turistfrågan är ”När kommer valarna?”. Som svar brukar personalen entydigt säga att det man garanterat får se är glaciärer.

– Valarna kan inte förutspås, det är bara bonus om man får se en. Det är så naturen fungerar, säger de.

Under den 21 mil långa turen får man lyssna till berättelser om både djärva infödingsäventyr och moderna expeditioner. Vid Harriman-expeditionen för hundra år sedan namngavs en stor del av glaciärerna. Till exempel gav den brittiske kaptenen James Cook namnet åt Prince William-sundet, efter William Henry som senare blev kung William IV av England. Cook själv blev senare förevigad med en staty i staden.

Förutom att se glaciärerna kommer folk hit till Anchorage för att se på de vilda djuren. Om man vill vara säker på att få se björn bör man bege sig till miljövårdscentret. Fast många av björnarna där är inte i så värst bra skick då många av dem kommit dit för att få rehabilitering för skador. Centret drivs av en frivillig organisation som tar hand om föräldralösa eller skadade djur såsom älg, brunbjörn, piggsvin, bisonoxar, renar och fåglar.

Den föräldralösa älgen Seymour är ett av de djur som lever på området. Han togs om hand efter att ha huserat i en familjs trädgård. Familjen hade hand om honom i ett år men bad om hjälp då älgen kom att bli ett hot mot barnen i området. Seymour har blivit så van vid människor att han inte längre kan klara sig i vildmarken. Han har bott på centret sedan 1997 och har bland annat dykt upp i en del naturprogram och filmer.

Något som folk brukar gilla att titta efter under klara frostiga kvällar och nätter är norrsken. Ljuset uppkommer då joniserade gaspartiklar ökar sin hastighet och densitet i sin rörelse i jordens magnetiska fält. Detta skapar det slöjliknande skenet av ljus i olika färger. Förr i tiden trodde människorna att norrskenet var ett tecken från gudarna och en varning om att hemska saker höll på att hända.

”År 1897 hände ingenting här”
står det humoristiskt på en skylt vid huvudgatan i staden Anchorage. Mer dramatiskt var det emellertid 1964 då landets största jordbävning inträffade precis här. Skalvet mätte 9,2 på Richterskalan och resulterade i en tsunamivåg och mängder av hus gled ner för sandvallen mot vattnet.

Det finns mer än man tror att se i Alaska och tar man det bara försiktigt med älgarna och håller sig undan från jordskalven kan man med säkerhet finna spännande sätt att tillbringa semestern på även i detta karga landskap.

Översatt och bearbetad från engelska


Båtpassagerarna betraktar de mäktiga glaciärerna. Många hoppas att få se valar.

Båtpassagerarna betraktar de mäktiga glaciärerna. Många hoppas att få se valar.


En ren tar sig en vattenpaus vid miljövårdscentret där många djur tagits om hand och får rehabilitering.

En ren tar sig en vattenpaus vid miljövårdscentret där många djur tagits om hand och får rehabilitering.