Tuidangcentret vill ge Kina frihet
Torbjörn Nordstrand från det svenska Tuidangcentret vill hjälpa kineser att befria sig från det ok som det kinesiska kommunistpartiet lagt över landet. Bilden tagen i november då 15 miljoner trätt ur. (Foto: Epoch Times/arkiv)


Allt fler kineser tar aktivt avstånd från det kinesiska kommunistpartiet (KKP). Nyligen passerades sextonmiljonersstrecket för antalet som registrerat sig på den internetsida som finns för ändamålet. På söndag uppmärksammar det svenska Tuidangcentret denna utveckling med en parad genom centrala Stockholm.

– Vi ordnar paraden för att uppmärksamma KKP:s brott mot sitt eget folk och alla grupper det förföljer, och för att glädjas åt avhoppen, säger Torbjörn Nordstrand från Tuidangcentret.

Tuidang beskriver han som en internationell rörelse skapad för att hjälpa kineser att offentligt deklarera sitt avståndstagande från kommunistpartiet. Namnet kommer från det kinesiska ordet för utträde ur partiet och rörelsen tog form efter att Epoch Times International i november 2004 publicerade artikelserien ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”. Den beskriver grundligt de grymma metoder som partiet använt för att ta och behålla makten i Kina.

Torbjörn Nordstrands personliga kommentar till manifestationen är att den ska hjälpa det kinesiska folket att befria sig från KKP:s tyranni och bli ett fritt folk.

– Vi vill också hjälpa människor utanför Kina att förstå att KKP inte har gjort några bra saker någon gång. Det enda det är bra på är att ljuga.

Parader som den i Stockholm hålls regelbundet runt om i världen, ofta i samband med att ännu en miljon människor deklarerat sitt avståndstagande från KKP. Att det är ”Nobelhelgen” är också ett skäl till att manifestationen hålls nu. På lördagen var det en liknande aktivitet i Oslo, där fredspriset delas ut på söndag, vilket Tuidangcentret ser som ett lämpligt sammanträffande.

Utträdena deklareras på: http://tuidang.epochtimes.com/
Läs om Tuidang: http://en.epochtimes.com/news/5-10-18/33463.html

Paraden:

Samling på Medborgarplatsen kl 11.30.
Avgång kl 12.00
Ankomst till Norrmalmstorg ca 13.30
Där kommer en rad talare att ge sin syn på utträdena ur kommunistpartiet.

Bland talarna finns flera avhoppare från KKP och personer som suttit i kinesiska fängelser eller arbetsläger, samt företrädare för uigurerna, Chen Maiping som engagerar sig för förtryckta kinesiska författare och Chen Shizhong som satt 14 år i fängelse efter att han riktat kritik mot Mao. Dessutom finns Magnus Gustafsson, orförande i Svenska föreningen för Falun Dafa, Filip Björner som engagerar sig för ett fritt Kina, Petra Lindberg ordförande i Supporting Human Rights in China och människorättsförespråkaren Dan Alfjorden på talarlistan.