Tryck egna pengar - lösning på finansiella problem
I Massachusetts finns Berkshire som är ledande i att skapa lokala valutor. (Foto: Writerjax/Flickr.com)


Det är tuffa tider. Den globala ekonomin tycks vara inne i en nedåtgående spiral och ingen verkar veta hur man rättar till det. Men om en amerikan är trött på att ha ont om pengar finns det kanske en lösning. Växla din växel.

Idén är enkel. Istället för att använda lagliga US-dollar kan amerikanarna tillverka egna pengar som endast kan användas i de lokala butikerna. Det bästa med det är att det är helt lagligt i USA. Under den stora depressionen började många städer och områden i hela USA att trycka egna lokala valutor.

Idén är att man köper den lokala valutan med US-dollar. Den lokala valutan kan sedan användas i butikerna i närområdet. På det här viset spenderas pengarna lokalt och inte hos de stora affärskedjorna.

För att den lokala valutan ska vara attraktiv finns vanligtvis en sporre såsom 10 procents bonus. Exempelvis köps 110 dollar i lokal valuta för 100 US-dollar.

Många samhällen runt om i USA börjar nu engagera sig i den här inkomstbringande verksamheten och Berkshire i Massachusetts går i bräschen i det strävandet. Med hjälp av vad de kallar ”Berkaktier” har den lilla staden inspirerat samhällen över hela USA att engagera sig i det här.

Steffen Root, delägare i Berkshire Bike & Board är förtjust i planen.
– Jag tar mycket hellre Berkaktier än om du ger mig ditt kreditkort … Jag tror att vi kan behålla våra pengar lokalt, det är en bra sak, särskilt med det som nu händer med vår ekonomi.

Den här trenden är inte begränsad till USA. Liknande system har nyligen utvecklats i Japan, Argentina och Storbritannien. Även i det lilla distriktet Santi Suk i norra Thailand ska gå med i den här trenden.

Folket i Santi Suk har börjat tillverka sin egen valuta, dekorerad med färgglada barnteckningar av lokala sevärdheter som vattenbufflar och buddhistiska tempel. Att undvika främmande valutor är också en välsignelse för dem.

Lokalsamhällena kan dra nytta av att använda sin egen valuta i stället för US-dollar, euro eller thailändska baht. Lokala valutor kan inte heller sättas in på bank för att få en räntinkomst, därför hålls konsumtionen igång och området får ett uppsving i sin ekonomi.

Phra Supajarawat är abbot i det lokala buddhistiska klostret. Han fungerar som direktör för Santi Suks lilla bank. Han säger:
– Vi behöver våra pengar mer än någonsin nu. Det blir sämre i Thailand och människor behöver något de kan tro på.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/11771/