Tröjtext om massakern på Himmelska fridens torg ledde till avstängningar på TV-kanal
Under en pratshow på TV-kanalen Shenzhen Satellite TV kunde man i ett klipp se en man med en t-shirt med texten "Upprättelse för 4 juni" på ryggen. (Bild från TV)


Nyheten om att kanalen Shenzhen Satellite TV stängt av flera personer i ledningen, enligt uppgift på grund av en referens till massakern på Himmelska fridens torg, har spridits snabbt på internet.

Det var en mening som dök upp på en pratshow som tros ligga bakom avstängningarna. Händelsen följde tätt på att Southern Metropolis Daily fått ta bort en skämtteckning som anspelade på 21-årsdagen av massakern.

Enligt en obekräftad rapport som Radio France Internationale fick har flera i ledningen på Shenzhen Radio, Film and Television, inklusive VD:n Wang Maoliang och chefredaktören Chen Juncong stängts av och är nu under utredning. Detta agerande ska bero på att meningen ”Upprättelse för 4 juni” dykt upp på pratshowen ”30 Minutes at Noon” som sänds av Shenzhen Satellite TV.

Ye Du, internetkommentator från Guangzhou, sade att ett foto av en grupp unga människor som diskuterade runt ett bord visades. En av dem bar en t-shirt med den kontroversiella meningen på ryggen, enligt Radio Free Asia (RFA).

Ye menar att innehållet i pratshowen inte alls hade något med 4 juni-massakern att göra och att det bara var ett misstag av produktionsteamet att texten visades i kameran. Det hela ses dock som mycket allvarlig av de kinesiska myndigheterna och det är sannolikt att de kommer ta till extrema åtgärder.

RFA ringde Shenzhen Satellite TV för att få bekräftat uppgifterna, men fick ingen ytterligare information.

En anonym anställd vid Guangdongprovinsens propagandadepartement sade att Shenzhen Satellite TV är den första media i landet som uppmanat till upprättelse för offren för massakern 1989, vilket är en känslig fråga för de kinesiska ledarna.

RFA rapporterade även om att tre personer tvingades bort från området på torsdagen eftersom myndigheterna misstänkte att de tänkte samarbeta kring någon form av aktion. Det var människorättsadvokaten Zhang Jiankang och aktivisterna Xiaoming Ma och Yang Hai.

Boxun rapporterade den 3 juni att avstängningen av personerna som är ansvariga för sändningen med den kontroversiella tröjtexten både syftar till att lägga locket på i frågan om massakern på Himmelska fridens torg samt utgöra en varning till andra att inte ställa till med problem.

Under perioden kring 4 juni övervakas all media i Kina mycket noggrant. Det är strängt förbjudet att rapportera om det här ämnet. Regimens hållning är fortfarande att antikommunistiska stämningar i omvärlden har lett till att händelsen överdrivits grovt.

Ögonvittnesuppgifter och personliga vittnesmål från offer tillbakavisar dock regimens påståenden.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36844/