Ungdomsarbetslösheten ökar inte längre. Det är ett trendbrott och kan vara en signal om en ljusare arbetsmarknad, enligt Arbetsförmedlingen.
I slutet av april var nära 39 000 ungdomar inskrivna som arbetslösa. Det är samma nivå som i april förra året och därmed är den långa sviten av ökningar bruten, enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik. Men vad det har för betydelse är än så länge oklart.
– Det är lite för tidigt att säga, men unga brukar ju när det vänder också leda vägen. De blir av med jobben tidigt i en lågkonjunktur och sen när det vänder så brukar de komma in lite snabbare, säger Lars Lindvall, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
Den rådande osäkerheten i världen med handelskrig och geopolitisk oro bidrar förstås också till att det är svårt att dra slutsatser om hur arbetslösheten kommer att utvecklas den närmaste tiden.
– Vi går ju och väntar på att konsumtionen ska komma i gång och det kan ju också gynna de unga som oftast kanske får sitt första jobb inom handeln eller restaurangbranschen som båda är väldigt konsumtionsberoende, säger Lars Lindvall.
Totalt var närmare 365 000 personer, motsvarande 6,9 procent, inskrivna som arbetslösa. Det betyder att arbetslösheten minskat tre månader i rad men fortfarande är högre än april i fjol. Jämfört med ett år tillbaka är omkring 19 000 fler inskrivna som arbetslösa.
Under månaden varslade 2 300 färre om uppsägning än under samma månad i fjol.