Tre rubriker världen runt
Bild över Rocinhas kåkstad den 14 december 2011 i Rio de Janeiro, Brasilien. (Foto: Christophe Simon/AFP/ Getty Images)


Brasilien: Rochinhas kåkstad två år senare

I en artikel publicerad den 29 augusti 2013 tog Rio Times en titt på Rocinha, två år efter att ordningen var återställd efter att området återtagits från droghandlarna.

Rocinha Zona Sul (Rocinha södra zonen), anses allmänt vara Brasiliens största favelasamhälle och säkerligen den mest kända. Beläget på sluttningen mellan sina rika grannar São Conrado och Gávea bor det 70 000 personer i Rocinha enligt 2010 års folkräkning, men inofficiella uppskattningar beräknas antalet till många fler.

Från att tidigare varit ökänt och styrt av våldsamma knarkligor deklarerades den enorma stadsdelen vara pacificerad i slutet av 2011.

Thailand: By under belägring av plundrande apor

Bangkok Post skriver om Chachoengsao, en by i Thailand där hemmen blir plundrade, egendom snattad och lokalbefolkningen attackerade av gäng, som verkar utanför lagen, men förövarna är apor, inte människor.

”De kryper in i mitt hus när de ser att jag sover, går de in i köket och tar matolja, socker och även mediciner som jag gömmer i ett skåp”, sade Chaluay Khamkajit.

Hon har fört en flerårig kamp mot de besvärliga primaterna som tros ha dragits till byn Khlong Charoen Wai då de förlorat sina naturliga livsmiljöer.

”De tar mina snacks men jag kan köpa nya, men medicinerna är viktiga för mig”, sade 72-åriga Chaluay Khamkajit.

Hon och maken visade sina ”apskrämmare”, bland annat ett hemgjort lås på kylskåpet och en mer direkt avskräckande ”knallslinga”.

Skottland: Pensionär nedtrampad av kor

En 81-årig man blev allvarligt skadad efter att ha blivit nedtrampad av kor när han var ute och promenerade med sin hund. Mannen togs till Borders General Hospital nära Melrose efter händelsen.

Det hände på jordbruksmark i närheten av historiska Marchmont House nära Greenlaw i Berwickshire på söndag eftermiddag. Mannen hade gått bland korna och kalvarna när han plötsligt blev attackerad, skriver BBC.

Läs hela artikeln här på engelska.