Tre rubriker världen över 2014-01-12
En pojke plockar kaffebönor på en farm i Costa Rika. (Foto: Rodrigo Arangua / AFP)


Temapark om kaffe

I Costa Rica ska man starta landets första temapark för kaffe. Där ska man kunna följa hela processen från planta till marknadsföring. Kaffeparken ska bli en del av Costa Ricas många attraktioner, enligt landets jordbruksdepartement.

Parque Temático del Café ska anläggas på fem hektar i samhället Frailes söder om San José. Frailes är huvudregion för kaffeodling och där finns 1 800 av landets kaffeproducenter, enligt Tico Times.

Barn i läger för häxor

I Ghana befinner sig 32 barn och ungdomar mellan 1 och 25 år i ett läger för häxor. På grund av sina mödrars ”synder” tvingas de leva i Gambaga ”häxläger” dit deras mödrar och/eller mormödrar sökt sin tillflykt anklagade för att vara häxor, skriver Daily Graphic.

En del av barnen har följt med sina kvinnliga vårdnadshavare vilka har anklagats för att vara häxor och förvisats från sina respektive samhällen. Andra har anklagats tillsammans med sina mödrar och mormödrar och har därför tvingats söka skydd i lägret, kan man läsa i Daily Graphic.

Svansjön på riktigt

I Sibirien finns det en sjö som aldrig fryser hur kallt det än är. De flesta sångsvanar flyger mycket längre söderut i sökandet efter ett mildare klimat, men på denna plats sjuder det av aktivitet även mitt i vintern.

Sjöns riktiga namn är Svetloesjön men de flesta av lokalbefolkningen kallar den, inte så förvånande, för svansjön. Den närbelägna byn kallas lämpligt nog för Urozhainoe, vilket betyder fruktsam.

Byinvånarna berättar att de första svanarna dök upp 1967. Då var det bara 15 fåglar. Nu kan man räkna till 350 svanar och antalet bara ökar, enligt Siberian Times

 

Översatt från engelska.