Tre Hongkongmedier nedlagda på en vecka
Tre Hongkongmedier – tv-bolaget ATV, tidskriften Face och dagstidningen The Sun – lade ner i månadsskiftet mars/april. (Bildmontage av Epoch Times)


Under första veckan i april försvann ytterligare tre aktörer från den krisande mediemarknaden i Hongkong. Det handlar om anrika Asia Television (ATV), ungdomstidskriften Face och dagstidningen The Sun. Det är dock inte bara det allmänt kärva medieklimatet som spelar in, utan även kopplingarna till fastlandet och Kinesiska kommunistpartiet, tror en känd nyhetskommentator.

The Sun, som publiceras av Oriental Press Group, slutade både med sin tryckta upplaga och sin webbupplaga från och med 1 april, och angav Hongkongs försämrade affärsklimat som anledning. Redan i mars hade gratisbilagan Good News stoppats.

Både Face och ATV tillhör Next Media, och det var känt att ATV, som funnits i nästan 60 år, drogs med förluster. Förutom detta går även bland annat tv-jätten Television Broadcast Limited (TVB) med förlust för första gången sedan börsintroduktionen 1988.

”… mainstreammedierna har använts som ett redskap för att upprätthålla stabiliteten och det gör att läsarna flyr.”

Lai Chak-fun, nyhetskommentator

Politiska skäl

Nyhetskommentatorn Lai Chak-fun sade att han tror att fler tryckta medier i Hongkong kommer att gå omkull framöver. En anledning är att allt färre köper tryckta tidningar utan läser i mobilen i stället, menar han. Men han tror även att det finns politiska skäl.

– Missnöjet med regeringen växer i och med de politiska förändringarna, men mainstreammedierna har använts som ett redskap för att upprätthålla stabiliteten och det gör att läsarna flyr, sade han.

TVB är ett exempel, enligt Lai. Innehållet blir allt mer bortkopplat från Hongkong och sänder mycket fastlandskinesiska serier. Så trots att ATV nu försvinner tror han ändå inte att TVB kommer att få fler tittare.

Ett annat exempel på en Pekingvänlig aktör som gått omkull är tidningen Hong Kong Daily News, som lades ner i juli i fjol. Hong Kong Daily News hade gjort sig känd som ett rent propagandaverktyg för det kinesiska kommunistpartiet.

Krafterna bakom kollapsar

Lai Chak-fun tror att de Pekingvänliga mediernas problem också kan handla om att de politiska krafterna som finansierar dem håller på att kollapsa.

ATV fick en ny majoritetsägare 2010 i den mystiske fastlandskinesiske magnaten Wang Zheng, och därefter blev dess programinnehåll mer och mer Pekingvänligt. Det ryktas att Wang i själva verket är Kinesiska kommunistpartiets förre ledare Jiang Zemins brorson.

Hong Kong Daily News ägs av den rike affärsmannen Albert Yeung, som står den mäktige kommunistpartihöjdaren Zeng Qinghong nära. Zeng är i sin tur en av Jiang Zemins viktigaste allierade.

Det är tämligen vedertaget bland många kinakännare att Jiang Zemins partifraktion är under hård press av Kinas nuvarande ledare Xi Jinping, som angriper den med hjälp av sin kampanj mot korruption.

Tidigare, när Jiang satt vid makten, köpte han på olika sätt in sig i Hongkongs medievärld som ett sätt att sprida propaganda i Hongkong (som har ett eget politiskt system, trots att det är en del av Kina), och det är flera av dessa medier som nu alltså går omkull.

Rapportering av Lin Yi

Kina vill styra internet i resten av världen också

Kinas publiceringsförbud kan drabba utländska företag hårt