Trafikstockning räddade Liu Mengs liv
Liu Meng visar upp sin biljett. (Foto: People.on)


Beslutet att undvika helgernas ökända trafikstockning i Peking räddade Liu Mengs liv. Han skulle varit ombord på Malaysia Airlanes Flight MH370, som mystiskt försvann från radarskärmarna i helgen, men ändrade sig.

Den 35-årige Liu Meng föddes i Shengyang men flyttade till Malaysia som 18-åring för att studera. Efter examen fick han fast jobb, gifte sig och bosatte sig i Malaysia.

Varje år åker Liu tillbaka till sin hemstad för att fira minnet av årsdagen av sin farfars död den 15 mars.

”Varje år bokar jag ett nattflyg den 7 mars och kommer till Peking på morgonen. Jag stannar ett dygn hos min syster innan jag tar morgontåget till Shengyang”, berättar Liu för kinesiska medier.

”Jag gjorde samma sak i år. Men när jag insåg att flyget gick en fredagkväll och jag skulle hamna mitt i helgens morgonrusning, bytte jag flyg”.

Liu hade tur men drabbades ändå av sorgen. En kollega, som också var svåger till en nära vän, var en av passagerarna ombord på olycksplanet.

”När hans familj först fick höra att planet försvunnit blev de väldigt ledsna och bara grät”, sade Liu.

”De två första dagarna hade de fortfarande ett litet hopp, men efter 72 timmar släcktes det hoppet och de bröt ihop”.

Liu var fast besluten att åka hem till årsdagen av sin farfars död. Så med stor bävan gick han ombord på Flight MH360 den 10 mars.

”Vid varje gupp som planet gjorde blundade jag och knöt mina händer, intalade mig själv att jag snart skulle komma hem”, mindes Liu.

Ett par som satt framför mig, höll varandras händer och tog aldrig ögonen från den virtuella flygrutten på skärmen under hela den fem timmar långa flygningen. De följde det virtuella planet med sina fingrar och sade ’jag älskar dig’ allteftersom det rörde sig centimeter för centimeter på skärmen”.

Folk jublade i kabinen när planet landade i Peking och alla skrek ”Vi är äntligen hemma”.

Översatt från engelska