Traditionella blockfrågor i partiledardebatt


Under onsdagen hölls den första partiledardebatten sedan statsminister Fredrik Reinfeldt lade fram regeringsförklaringen i slutet av förra veckan. Debatten var präglad av en tydlig höger- respektive vänsterpolitik från de båda blocken, men överskuggades av det blåsväder som två av den nya regeringens ministrar hamnat i.

Debattens mest aktuella ämne var hur Sverige kan bidra till en förbättring av den akuta miljö- och klimatsituationen i världen. Debatten blev något av en förlängd valdebatt, då enbart regeringsförklaringen inte gav mycket att debattera om. 

Oppositionsledaren Göran Persson försökte hålla fanan högt och inledde sitt anförande med att berömma sig själv och sitt parti för den positiva trend som Sverige är inne i. Han menade att den tidigare regeringen hade dukat ett guldkantat bord till den nya regeringen att ta över. På det replikerade statsminister Fredrik Reinfeldt att svenska folket faktiskt valt en borgerlig allians för att styra Sverige, så något borde de vara missnöjda med.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly var oroad över att den borgerliga alliansen skulle rasera välfärden. Han verkade trivas i oppositionsrollen och utlovade strid mot den borgerliga politiken. I den borgerliga alliansens svar framkom tydligt det som den tidigare regeringen misslyckats med, som till exempel att minska vårdköerna och arbetslösheten.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson var den ende av vänsterblockets ledare som gav en analys av den misslyckade valrörelsen. Samtidigt friade han öppet till Göran Persson och Lars Ohly om samarbete för att inför nästa val få till stånd en röd-grön regering. Trots det kunde han tänka sig att samarbeta i vissa frågor med den borgerliga alliansen. Lite skämtsamt bjöd han in de borgerliga partiledarna till miljöpartiets konferenser.     

Statsminister Fredrik Reinfeldt betonade i sitt anförande att Sverige valt en borgerlig allians och att det blir en nystart för landet. Statsministern inbjöd till samarbete över blockgränserna i försvars-, säkerhets- och socialförsäkringsfrågor och eventuellt även i energipolitiska frågor.

Mycket av missnöjet från vänsterblocket riktades mot Reinfeldt för den nytillträdde kulturministern som medvetet avstått från att betala TV-licensen och handelsministern som avstått från att betala arbetsgivaravgifter till anställda barnflickor. I frågan om kulturministerns obetalda TV-licens säger sig Fredrik Reinfeldt inte ha vetat om det.  

Näringsminister Maud Olofsson, utbildningsminister Lars Lejonborg och socialminister Göran Hägglund höll anföranden som var mycket präglade av deras hjärtefrågor och de uppgifter som de nu har framför sig i respektive departement.

Anföranden och repliker från det borgerliga blocket var traditionellt högerriktat med sänkta skatter för att få mer över i plånboken och mindre avgifter och krångliga regler för företagare så att nyanställningar underlättas. Här hade vänsterblocket förbrukat sin tid och fick avstå från att replikera.