Tour de Ski 2016 är igång
Ida Ingemarsdotter (till vänster) kom på andra plats i sprinttävlingen i Lenzerheide i Schweiz. Maiken Caspersen Falla (i mitten) vann och trea kom Ingvild Flugstad Östberg. (Foto: Fabrice Coffrini /AFP/Getty Images)


Längdskidåkningstävlingen Tour de Ski startade på nyårsdagen med sprint i Lenzerheide i Schweiz. Ida Ingemarsdotter imponerade på damsidan och tog en andraplats.

Charlotte Kalla blev utslagen i kvartsfinalen men både Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson tog sig till final. Ingemarsdotter var stark i finalen och tog sig i mål på andra plats mellan två norskor. Vann gjorde Maiken Caspersen Falla och trea kom Ingvild Flugstad Östberg.

– Jag kände mig stark. Jag har varit jämn hela säsongen men detta var första gången som det där sista föll på plats, sade Ida Ingemarsdotter till SVT.

Stina Nilsson orkade inte utmana om pallplatserna i finalen utan slutade på sjätte och sista plats. Finalplatsen innebar ändå en bra start för Nilsson som tillsammans med Charlotte Kalla kanske är det största svenska hoppet i touren.

–  Kändes okej i kvarten och i semin men jag kände mig inte lika stark i finalen. Det var ändå en okej känsla. Jag får vara nöjd, sade Stina Nilsson.

På herrsidan tog sig Emil Jönsson till final men var där aldrig i närheten av att kunna hota om pallplatser. Jönsson var efter loppet nöjd med finalplatsen och blickade framåt mot lördagens tremil.

– Det var ganska trötta ben i finalen. Det är imorgon på tremilen som det gäller att vara med. Det kommer att gå fort från första varvet, sade Emil Jönsson till SVT.

Herrtävlingen vanns av Federico Pellegrino, Italien, före Sergej Ustiugov, Ryssland, och Finn Hågen Krogh från Norge.

Favoriterna till segern i årets Tour de Ski, Martin Jonsrud Sundby och Therese Johaug, såg starka ut. Jonsrud Sundby kom fyra i finalen och Johaug var en hårsmån från att gå vidare till semifinal. Allt annat än en seger i touren för suveräna Johaug skulle vara en sensation.

Touren avgörs i nio lopp 1-10 januari i fyra orter i tre länder. Avgörandet sker med den enormt krävande uppförsklättringen i den alpina backen i Val di Fiemme i italien.