Tokyo backar inför fientligt Peking
Högerorienterade aktivister ropar slagord i protest mot den japanska regeringen i fråga om de omtvistade öarna som kallas Senkaku i Japan och Diaoyu i Kina, under en konferens i Chungho i Taiwan, den 11 september. (Foto: Sam Yeh / AFP / Getty Images)


Japanska myndigheter har släppt besättningen på den kinesiska fisketrålaren som kolliderade med två japanska kustbevakningsfartyg utanför en omtvistad ögrupp i Östkinesiska havet i förra veckan.

Efter starka fördömanden från Peking släpptes de 14 besättningsmännen. Men den japanska polisen har formellt arresterat fartygets kapten, enligt ABC News.

Besättningen greps ursprungligen för motstånd mot tjänsteman och hölls i japanskt förvar sedan den 7 september.

Den här senaste konfrontationen har visat hur känsligt förhållandet mellan de två asiatiska jättarna är, särskilt när det gäller omtvistade landområden i havet mellan de båda länderna.

Att Japan backar beror på att Peking skjutit upp samtalen med Tokyo rörande olje- och gasfält i de omtvistade vattenområdena i Östkinesiska havet.

Kinesiska tjänstemän uppmanade Tokyo att ta ett ”klokt politiskt beslut” om gripandena, enligt AFP.

Japan säger emellertid att enligt japansk lag kan kaptenen kvarhållas i 20 dagar innan han anklagas för något, rapporterade Australia Network News.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42504/