Tjuvskyttar jagas i Kenya
Elefantfamilj i Amboselireservatet söder om Nairobi i Kenya den 30 december 2012. (Foto: Tony Karumba/AFP/Getty Images)


Kenyanska skogvaktare har tagit upp jakten på de tjuvskyttar som dödade en hel elefantfamilj med elva elefanter i en nationalpark förra helgen.

”En av kropparna tillhörde en liten elefantunge, uppskattningsvis två månader gammal. Alla kroppar hade skottskador”, sade kenyanska Wildlife Service i ett uttalande.

”Vi har tagit upp jakten på mördarna och även om de försöker gömma sig, kommer vi att få tag i dem”, sade Wilson Korir på Tsavos naturskyddsområde där man uppskattar att det finns 13 000 elefanter, enligt ett kenyanskt nyhetsprogram.

Både flygplan, hundpatruller och vanliga patruller kommer att söka efter tjuvskyttarna, som man tror gömmer sig i bushen.

”Alla boende i närheten av Tsavo, Kenyas största sammanhängande ekosystem, med 13 000 elefanter, måste informera kenyanska skogvaktare om man ser något misstänkt för att förhindra att fler elefanter dödas”, tillade Korir.

Efterfrågan på elfenben och noshörningshorn har ökat kraftigt i Asien. Elfenben används till olika lyxprodukter och noshörningshorn används i traditionell asiatisk medicin.

Den senaste incidenten har oroat de kenyanska myndigheterna.

”Vi har inte förlorat så många elefanter i en enskild incident sedan början av 1980-talet”, sade Patrick Omondi, chef för elefantprogrammet på Kenya Wildlife Service, till AFP. ”Detta är en tydlig signal på att saker och ting kan bli värre.”

Enligt Omondi använde tjuvskyttarna flera olika slags vapen när de dödade elefantfamiljen. Det vanligaste är att AK-47-gevär används vid tjuvjakt på elefanter.

Enligt New York Times kan ett kilo elfenben ge en vinst på 1 000 dollar i Peking, vilket förklarar ökningen av dödade elefanter under de senaste åren. Några av tjuvjaktsgängen tillhör rebellgrupper som använder elfenben för att finansiera sina krig.

Förra året dödades minst 350 elefanter av tjuvskyttar i Kenya, men det finns påståenden om att antalet kan vara högre eftersom tjuvskyttarna ibland gör sig av med elefantkropparna. Sex skogvaktare blev också dödade.

I Hongkong tog man förra veckan mer än ett ton elfenben från Kenya i beslag.

I oktober fann myndigheterna 214 betar gömda i en kista och gödselsäckar till ett värde av en miljon dollar i Tanzania. I maj beslagtogs 359 betar som vägde 1,6 ton i Sri Lanka. De hade importerats från Mombasa i Kenya.

Översatt från engelska