Tjeckiens hasardspel - bland de värsta i världen
En spelmaskin i Tjeckien. Under inflytandet av påtryckningsgruppen för hasardspel är regeringen ovillig att reglera maskinerna. (Foto: Michal Kos / New Tang Dynasty)


Det finns en liten stad i södra Tjeckien, kallad Ceske Velenice. Vid första anblicken tycks det inte vara något ovanligt med den men när du är där finner du att det finns en spelmaskin för var 13,5 medborgare, en proportion som inte ens Las Vegas kan slå.

Som ett land med 10 miljoner människor bedöms Tjeckien ha det näst högsta antalet spelautomater per capita i världen, näst efter Japan, enligt Matej Hollan från Brneni Association, en icke-statlig organisation som försöker begränsa den skenande spelmarknaden i det lilla europeiska landet.

Det hela började när en ny typ av spelmaskin kom in på marknaden, en Videolotteriterminal (The Video Lottery Terminal, VLT). Spelterminalerna styrs av en centraldator och infördes först i 1983 i Bellevue i Nebraska,och förbjöds två år senare. Men sedan dess har videolotteriterminaler spritts över hela världen och de tog sig till den tjeckiska marknaden i 2005.

På den tiden beslutade finansministeriet att behandla en videolotteriterminal (VLT) som en ”ny, okänd typ av maskin.” Detta beslut av ministeriet gick emot en lag som föreskriver att befintliga bestämmelser borde tillämpas på ett ”adekvat sätt” på okända spelmaskiner.

Från den genomsnittliga användarens perspektiv är en videolotteriterminal inte mycket annorlunda än en vanlig spelmaskin. Den skulle sluka dina pengar, låta dig spela ett spel och ge dig i genomsnitt (enligt lag) minst 10 till 20 procent av de instoppade pengarna tillbaka i vinster. Men ministeriets behandling av videolotteriterminaler var mycket ovanlig.

Insatsen på de mekaniska spelautomaterna, de så kallade ”enarmade banditerna”, begränsades till 5 kronor per spel, men på videolotteriterminalerna var insatsen så hög som 1 000 kronor eller 100 euro. Enarmade banditer fick inte användas i skolor eller kyrkor, men videolotteriterminalerna hade ingen sådan begränsning. Lokala myndigheter kan reglera när och var enarmade banditer skulle kunna användas i deras område, men ministeriet gav dem ingen som helst kontroll över VLT och de har inte infört några sådana restriktioner på sina egna maskiner.

För användning av en spelmaskin krävs förnyat tillstånd varje år, men för VLT gav ministeriet tillstånd för så länge som 10 år, ibland ännu längre.

Det tog inte lång tid innan folk började märka tiotusentals blinkande videolotteriterminaler, i regel i små, rökfyllda salonger som översvämmade deras gator. ”Ministeriet ignorerade alla bestämmelser i lagen och gav tillstånd till allt och överallt”, sade Hollan.

Ministeriet reagerade under 2009 genom att tillkännage ett nytt system för tillstånd för VLT. Om lokala bestämmelser begränsar användning av klassiska enarmade banditer, måste operatörer av videolotteriterminalerna först få lov av de lokala myndigheterna för att få tillstånd för dem.

Konstigt nog utfärdade ministeriet precis innan den nya metoden trädde i kraft nya tillstånd för alla VLT och gav dem möjlighet att vara i gång i ytterligare 10 år.

Vid den tiden hade vissa städer redan utfärdat regler för att förbjuda eller begränsa VLT genom att helt enkelt räkna dem som vanliga spelautomater. Men inte långt därefter, på initiativ av finansministeriet, ifrågasatte inrikesministeriet flera sådana regler i författningsdomstolen, det högsta rättsliga organet i Tjeckien. I samtliga fall beslutade domstolen till förmån för städerna, att skydda deras rätt att begränsa spelandet för att upprätthålla allmän ordning och hälsa inom deras auktoritet.

En efter en gjorde städerna så och mer än 26 000 tillstånd för sådana maskiner återkallades.

Vid denna tid, i slutet av 2011, ändrade finansministeriet lagen så att de lokala myndigheterna kan begränsa eller förbjuda, inte bara videolotteriterminaler utan även okända spelautomater. Men på samma gång skrev ministeriet in en bestämmelse som begränsar de lokala regeringarna att förbjuda de redan tillåtna videolotteriterminalerna fram till slutet av 2014.

Säkerhetspolisens informationsservice (SIS), den tjeckiska nationella underrättelsetjänsten, angav i sin 2011-års rapport: ”Företrädarna för påtryckningsgrupper för hasardspel har påverkat lagstiftningsprocessen att ändra och skärpa spelentreprenörskap och det har gjort det genom institutioner som beslutar om formen av den nya lagstiftningen.”

Och därmed är situationen fortfarande långt ifrån perfekt. Enligt de senaste siffrorna finns det fortfarande nästan 53 000 videolotteriterminaler i landet och 3 000 av dem har fått tillstånd i år.

För närvarande finns det inga officiella studier på effekten av den stora spelindustrin på det tjeckiska samhället. Flera icke-statliga organisationer samlar in data om problemet, men eftersom det verkar vara utbrett finns ingen övergripande statistik tillgänglig. Karel Nespor, läkare och tjeckisk specialist på missbrukssjukdomar, uppskattar antalet spelberoende i Tjeckien till en halv miljon ”, men det är ju en uppskattning som jag inte kan helt bekräfta,” sade Nespor.

Just nu lämnar den lilla staden Ceske Velenice, tillsammans med flera andra städer, ett klagomål till finansministeriet i författningsdomstolen och kräver avskaffande av den kontroversiella bestämmelsen som inte tillåter dem att förbjuda de redan till slutet av 2014 tillåtna videolotteriterminaler. De hoppas att domstolen kommer att skydda deras rätt att begränsa spelandet igen, och den här gången för gott.

”Förutsatt att domstolen kommer att vara på vår sida kommer alla städer i Tjeckien kunna reglera spelandet omedelbart!”, sade Radim Petr, rådsmedlem som initierat klagomålet.

Översatt från engelska

Fakta om videolotteriterminaler:

En videolotteriterminal eller VLT är en spelautomat som låter spelare satsa på resultatet av ett videospel. En VLT liknar en spelmaskin där varje terminal är en fristående enhet som innehåller en slumpmässig nummergenerator. Varje terminal är ansluten till ett centraliserat datasystem som tillåter de ansvariga för lotteriet att kontrollera spelet och samla in sin andel av intäkterna.

Källa: Wikipedia