Tiotusentals fortfarande strömlösa efter stormen
Det mesta som stod löst i södra Sverige flyttade sig natten till måndagen, när stormen Gorm drog fram över Skåne och Halland. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Times)


Stormen Gorm drog in över södra Sverige på natten till måndagen. Tiotusentals hushåll är fortfarande strömlösa och på många håll är vägarna blockerade av nedfallna träd.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar i Skåne och Halland, men även Blekinge, Kalmar och Öland kommer att drabbas av hårda vindar.

Kraftbolaget Eon, den största elleverantören i de drabbade områdena i södra Sverige, säger på sin Facebook-sida att man har skickat ut montörer som ska påbörja återställningsarbetet.

– Vi har totalt haft 75 000 strömlösa, men vi har lyckats koppla om så att en tredjedel av dem har fått tillbaka strömmen under natten. Nu återstår 47 000, säger Eons pressansvarige Torbjörn Larsson, till DN.se.

Trafikverket uppger att det på måndag förmiddag och eftermiddag kommer att vara störningar i väg- och tågtrafiken i stora delar av Halland, Bleking, Skåne, Kronobergs län och Västra Götalands län.

Tågtrafiken kommer att vara avstängd under olika tider på flertalet sträckor. Bilister uppmanas att ta det lugnt eller undvika att ge sig ut på vägarna i de drabbade områdena.

Eon har inga prognoser just nu, men arbetar hårt för att ge en bild av läget, uppger man på sin webbradio.