Tio biljoner kronor spenderades på vapen under 2009
På en utställning visas en Lockheed Martin PAC-3 missil på Singapores Airshow 2010 i Singapore den 2 februari 2010. USA:s försvarsjätte Lockheed Martin sade att man i mitten av året kommer att visa upp en förbättrad laserstyrd bomb som kan slå mot mål med bättre träffsäkerhet och mindre oavsiktliga förluster bland civilbefolkningen på marken. (Foto: Roslan Rahman / AFP / Getty Images)


De globala militära utgifterna under 2009 nådde 1 500 000 000 000 dollar (10 biljoner kronor), en ökning med 5,9 procent jämfört med året innan, eller nästan dubbelt så mycket som det var för tio år sedan, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstituts årsrapport som släpptes den 2 juni.

I rapporten konstateras att konflikten i Afghanistan var den viktigaste orsaken till ökningen. Länder med trupper i Afghanistan, såsom USA, Frankrike och Storbritannien, stod för den största andelen av ökningen.

Kina var också ett av de länder som spenderade mest pengar och ökade sina utgifter med cirka 7,5 procent.

Forskningen visar att det i USA skett en mindre omdisponering av utgifterna från vapensystem till teknik under president Obamas administration.

Enligt en rapport från Pentagon 2009 – förutom att Taiwan fick ett särskilt militärt fokus – började Kina också satsa på teknik för cyber-och rymdkrigsföring, efter fyra års fokusering på att sälja konventionella vapen främst till Pakistan, rapporterade New York Times.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36707/