Tio år sedan World Trade Center attackerades
Bilden är tagen av staden New Yorks Office of Emergency Management den 16 september 2001 och visar en vy av Wold Trade Center som det då såg ut. Tvillingtornen hade förstörts av terrorister som kraschade en i husen med kommersiella jetplan. (Foto: New York City Office of Emergency Management / AFP)


En koordinerad attack med flygplan på ett viktigt centrum för USA, World Trade Center, inträffade den 11 september 2001. Idag, tio år senare hålls på den platsen en ceremoni över offren för attacken.

En vacker sensommardag på Manhattan i New York flög ett flygplan in i ett av World Trade Centers tvillingtorn, det kom som en blixt från en klar himmel. Ytterligare ett passagerarplan flög in i det andra tornet och ett tredje flög in i Pentagon. I det fjärde planet gjorde passagerarna motstånd och det kraschade i ett fält i Pennsylvania.

Attacken var lika överraskande för amerikanarna som japanernas Pearl Habour-attack på den amerikanska flottan under andra världskriget. Det tog två krig, Irak och Afghanistan, innan al-Quaidas Usama bin Laden, som fick skulden för terrorattentatet, tillfångatogs och dödades.


Omgiven av sin familj begraver Daphne Davis sin man Clinton Davis Sr den 27 september 2001 i Flusching, New York. Kanske får pojken som idag är en ung man läsa upp sin fars namn vid ceremonin den 11 september 2011.  (Foto: Doug Kanter / AFP)

Omgiven av sin familj begraver Daphne Davis sin man Clinton Davis Sr den 27 september 2001 i Flusching, New York. Kanske får pojken som idag är en ung man läsa upp sin fars namn vid ceremonin den 11 september 2011. (Foto: Doug Kanter / AFP)

Då, den 11 september 2001, var USA:s finanser i god ordning. Bill Clinton hade lämnat över ett stort budgetöverskott till George W Bush som tog över presidentskapet det året. Nu tio år senare har USA ett gigantiskt budgetunderskott, det är så illa att landets kreditvärdighet ifrågasätts.

Alla som reser vet att det numera är långa köer där en ordentlig säkerhetskontroll av passagerare och bagage görs innan de släpps vidare. Säkerhetstänkandet finns numera även på andra platser såsom muséer där väskor genomsöks, kameraövervakningen är utbredd och gods i containrar genomlyses.

Några veckor efter attentaten dök brev upp med mjältbrandssporer som dödade två postanställda. Den illusoriska säkerheten i en människas liv var förlorad och under ytan infann sig en oro. Livet för amerikanarna har inte blivit lättare sedan dess med bank- och bostadskris, budgetproblem och naturkatastrofer.

Idag, på tioårsdagen, hålls en ceremoni över offren. En tyst minut hålls vid varje tidpunkt som de fyra planen kraschade och däremellan läses namnen på alla offren upp.