Tillbaka till skönheten


Idag inleds New Tang Dynastys internationella klassiska sångtävling i New York. Över hundra tävlande kommer från en mängd länder i Asien, Europa, Nord- och Sydamerika.

Tävlingen är ytterligare ett evenemang som följer på den internationella klassiska danstävlingen som TV-stationen höll för några månader sedan. Taleskvinnan Hong säger att syftet med dessa tävlingar är att bygga en plattform som den traditionella kulturen återigen kan växa från och blomstra. Hon ser fram emot en ny gyllene era för den traditionella konsten.

Tenoren och ordföranden i domarkomittén, Guan Guiming, tycker att NTDTV:s sångtävling är någonting alldeles unikt. Många kinesiska artister lever utstpridda över världen och den internationella sångtävlingen kommer att vara ett sätt för dem att samlas och utbyta erfarenheter.

– Vi kommer att få se den äkta skönheten i riktig sångkonst, säger Guiming.

De tävlande kommer att framträda med traditionella kinesiska sånger, folksånger, arior och ledmotiv ur filmer. Sånger som glorifierar det kinesiska kommunistpartiet, som annars är vanliga i Kina, tillåts inte.

I evenemanget ingår momentet Bel Canto, en italiensk sångteknik som utvecklades på 1700- och 1800-talet och som lyfter fram en vacker klang och teknisk sångskicklighet.

Tävlingen sker i tre omgångar – inledning, semifinal och final. Inledningen hålls idag den 15 oktober och semifinalerna den 16:e. Final och prisutdelning sker den 17:e tillsammans med ett uppträdande av dansgruppen Divine Performing Arts.