Tidigare antikommunist föreslås bli Tysklands nästa president
Före detta östtyska medborgarrättsaktivisten Joachim Gauck talar under en presskonferens på kanslerämbetet den 19 februari i Berlin. Före detta prästen och anti-kommunisten föreslås att bli nästa president i Tyskland. (Foto: John MacDougall/AFP/Getty Images)


Joachim Gauck, en före detta östtysk medborgarrättsaktivist föreslås att bli Tysklands näste president. Christian Wulff avgick i fredags efter en korruptionsskandal.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes koalitionsregering tillsammans med oppositionen har enats om att välja Gauck, som är född i tidigare Östtyskland. Den 72-årige före detta pastorn ledde proteströrelsen som hjälpte till att störta den tidigare kommunistiska östtyska regimen.

Gauck var klart överrumplad av nomineringen.

”Jag kan inte ge något uttalande nu. Jag är fortfarande omskakad. Det är omöjligt. Jag har precis klivit av planet och satt i en taxi när förbundskanslern fick tag i mig. Jag har inte ens duschat ”, sade han till journalister på måndagen, enligt Euronews.

Gauck, som har beskrivits som Tysklands motsvarighet till Nelson Mandela, föddes 1940 i  östtyska Rostok och var bara 11 år gammal när hans far greps av kommunistiska myndigheter, som påstod att han hade anknytning till västmakterna. Han skickades till ett arbetsläger i Sibirien. Ett öde som drabbat många dissidenter och andra grupper under det hårda sovjetiska styret.

Den erfarenheten formade Joachim Gauck till en ståndaktig anti-kommunist. Han vägrade att gå med i någon kommunistisk organisation och blev luthersk pastor.

”Vi måste avlegitimisera kommunisttiden, inte bara på grund av de många offren och de kriminella handlingarna utan också för att modern politik i hela sovjetblocket i stort sett gick  bakåt”, sade Gauck till Radio Free Europe 2007.

Som pastor kunde Gauck predika mot orättvisor av den kommunistiska regimen och främja frihet och mänskliga rättigheter.

Sedan blev han ledare för den fredliga revolution som hjälpte till att riva Berlinmuren 1989. Han blev snart chef för det efterlämnade Stasiarkivet, Tysklands fruktade hemliga polisarkiv. En post han innehade under det följande årtiondet.

År 2001 blev han också utsedd till styrelseledamot för Europas övervakningscenter av rasism och främlingsfientlighet i Wien, bland många andra utmärkelser.

Den karismatiske Gauck har också varit värd för en TV-show med samma namn.

För Merkel är valet av Gauck också lite av en förödmjukelse eftersom han sedan valet 2010 har varit oppositionens presidentkandidat, medan Merkel framhållit sin egen kandidat, den nu utskämda Christian Wulff.

”Den här mannen kan ge en viktig stimulans för de utmaningar som finns i vår tid och i framtiden”, sade Merkel vid en presskonferens på söndagen och kallade honom en ”sann lärare av demokrati.”

Det har funnits en stark känsla av att Wulff har skadat presidentposten i Tyskland. Några partimedlemmar hoppas att Gauck, som ses som något av en moralisk auktoritet genom sitt arbete att urholka den kommunistiska regimen och avslöja de brott som begåtts av Stasi, kan återställa tron på ämbetet.

Gauck är ”inte någon som blir involverad i partikäbbel”, säger socialdemokratiska partiets ledare Sigmar Gabriel till tidningen Der Spiegel.

Valet av nästa tyska president bör ske före den 18 mars, även om inget exakt datum har fastställts. På grund av ett brett stöd över partigränserna förväntas Gauck enkelt vinna omröstningen.

Översatt från engelska