Tiden viktig för hajars luktsinne
Forskarna har upptäckt att hajar avgör riktningen för lukter utifrån skillnaden i tid då lukterna når respektive näsborre. (Foto:AFP)


Hajars luktsinne fungerar genom att riktningen som lukterna kommer från avgörs, och inte utifrån hur stark en lukt är, som man tidigare trott.

Amerikanska forskare har upptäckt att hajar kan registrera en fördröjning på bråkdelen av en sekund för den tid då lukten når en näsborre i förhållande till den andra.

”De flesta djur är utrustade med två sensorer för lukter – näsborrar eller känselspröt till exempel – och man har länge trott att de jämför koncentrationen vid respektive sensor och sedan vänder sig åt det håll där den starkaste signalen finns. Men när lukter sprids i strömmande luft eller vatten är spridningen otroligt kaotisk”, förklarar Jayne Gardiner, forskare vid University of South Florida i ett pressmeddelande.

När hajen upplever en liten tidsfördröjning när den känner en lukt så vänder den sig åt det håll där lukten kändes först. Om hajen emellertid inte upptäcker någon fördröjning eller om fördröjningen är mer än en sekund så vänder den sig lika ofta åt höger som vänster, rapporterade Gardiner med kollegor i tidskriften Current Biology.

Idén att riktningen är viktigare än koncentrationen när man navigerar under vattnet skulle kunna förbättra manövreringsalgoritmer hos robotar som används för att upptäcka kemikalieläckor under vattnet, enligt forskarna.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37955/