Tibetanska sändebud återvände tomhänta från Kina till Indien
Dalai Lamas särskilde sändebud, Lodi Gyar. Tibetanska sändebud återvände till Indien tomhänta efter den nionde förhandlingsomgången med kinesiska kommunistpartiets (KKP) tjänstemän om Tibets framtid. (Foto: Manpreet Romana / AFP / Getty Images)


Företrädare för den tibetanska exilregeringen återvände till Indien tomhänta när de avslutade den nionde samtalsrundan med kinesiska kommunistpartiets (KKP) tjänstemän.

En rapport från kinesiska statens språkrör Xinhua sade att Du Qinglin, nuvarande chef för KKP:s United Front Work Department (det organ inom det kinesiska kommunistpartiet som ansvarar för handhavandet av samhällsgrupper utan partianknytning, i synnerhet religiösa och etniska minoriteter) hade resolut vägrat att göra eftergifter i fråga om Tibet under det fem dagar långa mötet.

Det senaste mötet mellan tibetanska företrädare och KKP-tjänstemän hölls i november 2008. När Peking nu återupptagit samtalen är det med syftet att förbättra Kinas anseende i det internationella samfundet, enligt Michael Orzechowski,  representant för det Polen-baserade World Solidarity.

Tidpunkten för mötet hjälper till att förbättra Kinas image, menar han. Det kom strax efter Googles offentliga beslut att sluta censurera sin kinesiska sökmotor, och USA:s utrikesminister Hillary Clintons kommentarer mot kinesiska cyberattacker.

Trots detta är vissa Tibet-observatörer inte optimistiska.

– Detta är fortfarande bara” samtal om framtida samtal”, som inte får förväxlas med dialog, säger Piotr Cykowsky från Tibetan Program of The Other Space Foundation i Polen.

– För vissa är detta en positiv signal, för andra innebär det bara en försening och det slår blå dunster i ögonen på den internationella opinionen i en tid då Kina håller på att stärka den militära kontrollen och det politiska förtrycket i Tibet, sade Cykowsky.

Kommunistpartiets officiella linje för Tibet var väl synlig i ett meddelande på webbplatsen för United Front Work Department, som har en hammare och skära som strålar av ljus på sin förstasida.

Samtidigt som detta meddelande utmålade Dalai Lama som en ”falsk separatist” och ”förrädare mot kinesisk nationalism” löd det: ”Den som verkligen företräder det tibetanska folkets grundläggande intressen, den som verkligen kan låta folket i Tibet ha ett lyckligt och underbart liv är det kinesiska kommunistpartiet, det är centralregeringen och alla nivåer av det tibetanska folkets regering.”

Det föregående mötet i november 2008 mellan United Fronts tjänstemän och tibetanska företrädare följde på upplopp och våldsamma tillslag i regionen, som tvingade regimen att öppna en dialog. Vid det mötet hade tibetanska företrädare utarbetat ett ”Memorandum om verklig autonomi för Tibets folk”, önskemål med förslag till lösningar som överensstämde med KKP:s konstitution.

Zhu Weiqun, vice minister för United Front Work Department, sade under mötet att tibetaner hyste ”illvilliga avsikter”, och om man tillät Tibet ha meningsfull autonomi så skulle ”feodal livegenskap återinföras över en fjärdedel av Kinas territorium”.

– Vi kommer aldrig att göra eftergifter, sade Zhu.

Översatt från engelskan: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28957/