Tibetanska munkar utsätts för "patriotisk utbildning"
Kirti-klostret i den autonoma tibetanska prefekturen i Sichuanprovinsen. (Foto: tibet.woeser.net)


I ett tibetanskt kloster på 3 000 meters höjd på högplatån pågår en ny form av undervisning. Den kinesiska regimen kallar det för ”patriotisk undervisning”, men för munkarna är det en form av allvarlig förföljelse.

– Den här så kallade patriotiska utbildningen handlar bara om att smutskasta Dalai Lama. Munkarna tvingas skriva under uttalanden om att de stödjer kommunism och det kinesiska kommunistpartiets ledarskap, sade Dawa Tsering, representant för det tibetanska exilparlamentet i Taiwan i ett uttalande till Voice of America.

Den 16 mars satte en ung munk från Kirti-klostret i Sichuans autonoma tibetanska prefektur eld på sig själv i en protest mot den kinesiska regimens repressiva styre i Tibet.

Den 21 mars kom beväpnad polis till klostret och startade en omgång så kallad patriotisk undervisning. De som inte fogade sig blev misshandlade, gripna och ”försvann” till okända fängelser. Över 300 munkar har gripits.

Voice of Tibet rapporterade den 19 september att regimen lovat 20 000 yuan till en förvisad munk  om han valde att inte återvända. Dessutom kan han få låna 50 000 yuan räntefritt under de första tre åren.

De som valde att lämna klostret frivilligt efter mars får 10 000 yuan och ett räntefritt lån på 50 000 yuan.

Ingen av de omkring 2 500 munkarna i klostret, som grundades 1472, accepterade erbjudandet.

– Hur obetydliga är inte de där 10 000 eller 20 000 yuan? Inte ens hela världens skatter kan rubba en munks sinne. Det är uselt av ett land som inte respekterar buddhism. Vi kan förutse konsekvenserna, sade den buddhistiske mästaren Yuanji, som bor i Chengdu i Sichuanprovinsen, när Epoch Times frågade om han trodde munkarna skulle återvända till den sekulära världen för de här pengarna.

– Det är bara underligt för ens tro kan inte värderas i pengar. Enligt buddhismen råkar alla ut för många motgångar när man går i kloster. Men att uppmana en munk att lämna templet, det är som en demon som försöker locka bort dem, sade lekmannabuddhisten Zeng Xiaoyu.

Om man skriver under ett uttalande som förtalar Dalai Lama och lovprisar kommunistledarna kan man stanna i klostret. Om man vägrar kastas man ut. På det viset har många munkar kommit att lämna klostret och en del har gått i exil. Om alla munkar lämnar klostret kommer det stängas.

Syftet med den här hårda behandlingen är att ”utbilda munkarna och förhindra infiltration från andra länder,” sade Zheng Dui, chef för Kinas forskningscenter i tibetologi, till media år 2008.

Huang Qi, människorättsaktivist och en av grundarna till Tianwang Human Rights Center, sade till Epoch Times att regimen använder liknande taktik mot munkarna i Tibet som de använder mot medlemmar av huskyrkor eller Falun Gong-utövare. Syftet är att tvinga dem att ge upp sin tro.

– Jag träffade Falun Gong-utövare båda gångerna när jag satt i fängelse. De handlar i enlighet med sanning, godhet och tålamod. En av dem var i 70-årsåldern. De skrev inte på några papper och gav inte upp sin tro, sade Huang.

Översatt från engelska