Tibetanska miljödemonstranter misshandlade av säkerhetsstyrkor
Tusentals tibetaner som samlats för att protestera mot miljöförstöring i Zaduo-häradet i Qinghaiprovinsen den 16 augusti attackerades av hundratals beväpnade poliser som använde tårgas och elbatonger. Över 100 tibetaner ska ha skadats. (Foton med tillstånd från Voice of Tibet)


Över 100 tibetaner skadades i en våldsam aktion förra veckan av beväpnade kinesiska säklerhetsstyrkor i Zaduo-häradet i den autonoma regionen Yushu i Qinghaiprovinsen. De hade fredligt protesterat mot storskalig gruvdrift i området, enligt exiltibetaner, som har kontakt med personer i de berörda områdena.

När gruvarbetarna kom till sina arbeten i distrikten Aduo, Zhaqing och Sahuteng den 14 augusti hade över tusen tibetaner samlats i respektive distrikt för att protestera.

Många av tibetanerna höll upp banderoller och ropade slagord som ”stoppa miljöförstörelsen”. Säkerhetspolis misshandlade dem med elbatonger och sprutade tårgas mot folksamlingen. Några av demonstranterna greps.

I en telefonintervju med Epoch Times sade Gongjuedunzhu, en tibetan ursprungligen från Zaduo-häradet och som numera lever i exil i Indien:

– En mängd soldater anlände kvällen den 15 augusti. Sedan anlände ytterligare 500 poliser och militärer i 60 lastbilar. Femton lastbilar åkte till Aduo och 45 åkte till Zhaqing. Det var omkring 1 200, 1 000 och 1 500 tibetanska demonstranter i Aduo, Zhaqing respektive Suhuteng.

– Vid sextiden på kvällen började polis och militär skjuta tårgas för att skingra folksamlingen. Många av demonstranterna slogs  medvetslösa och så fort som de återfick medvetandet och ställde sig upp, misshandlades de med elbatonger.


En fredlig protest tilldrogs sig myndigheternas intresse och kinesiska säkerhetsstyrkor tog till våld. (Foton med tillstånd från Voice of Tibet)

En fredlig protest tilldrogs sig myndigheternas intresse och kinesiska säkerhetsstyrkor tog till våld. (Foton med tillstånd från Voice of Tibet)

– Polisen och militären förstörde också många bilar och motorcyklar som ägdes av tibetaner. Många människor skadades, men ingen detaljerad statistik finns tillgänglig då området fortfarande bevakas hårt av myndigheterna. Vi vet dock att 14 personer i Zhaqing fick åka till sjukhus. Och på kvällen den 16 augusti inträffade liknande aktioner i Aduo.

Zaduo bevakas nu hårt av polis och militär. Tibetanerna tillåts inte att resa och har fått sina mobiltelefoner beslagtagna.

Suonan, en tibetan som lever i exil i Schweiz, berättade för Voice of Tibet att det Kinesiska kommunistpartiet hade skickat ut en stor grupp polis och militär för att brutalt slå ned på de protesterande tibetanerna i Aduo, genom att använda gevär, tårgas och kraftiga elbatonger.

Gesangjian, en annan exiltibetan i Indien, berättade för Voice of Tibet: ”Enligt seden och tron inom den tibetanska buddhismen ska man inte skada den naturliga miljön. Med tanke på den storskaliga brytningen som de lokala myndigheterna planerar, så kämpar självklart tibetanerna emot den destruktiva gruvbrytningen.”

I skrivande stund bevakas de berörda områdena noggrant av kinesiska myndigheter.

Översatt till engelska av Leo Chen, skriven på engelska av Christine Ford.

Översatt från engelska.