Tibetansk munk sköts i Kina
Kinesiska poliser i full kravallmundering patrullerar gatorna i staden Kanding, i den tibetanska autonoma regionen Garze i sydvästra Kina, Sichuanprovinsen den 27 februari. Stämningen är spänd efter det att en tibetansk munk tänt eld på sig och skjutits av polisen. (Foto: AFP/ Getty Images)


Kinesisk polis har skjutit en tibetansk munk i Sichuanprovinsen. Det hände efter att munken  tänt sig i eld som en protest mot den kinesiska diktaturen, rapporterar BBC.

Munken som heter Tapey, sades ha ropat slagord och viftat med den tibetanska flaggan, varpå han sedan hällde bensin över sig  och tände eld.

Enligt vitten sköt polisen honom efter det.

Kinas statliga media Xinhua har bekräftat att mannen tände eld på sig själv, och att han togs till sjukhuset och behandlas för brännskador. Men Xinhua nämnde inget om skottskador.

Protesten började då över 1000 tibetanska buddistmunkar hade samlat sig i ett tempel i staden Aba, i Sichuanprovinsen på den tredje dagen av det tibetanska nyåret.

De kinesiska myndigheterna hade tidigare förbjudit mötet.

Som med all information från Kina, är det också svårt att veta sanningen om vad som  händer tibetaner då myndigheterna låter ytterst lite information komma ut till västvärlden.

Den 10 mars är det 50 år sedan Dalai Lama flydde till Indien, och den kinesiska regimen vill förstås göra allt för att stoppa protester inför minnesdagen.

Mer än 200 tibetaner befaras ha dödats i Sichuanprovinsen, enligt BBC.

Otaliga tibetaner har fängslats och torterats till döds sedan Kina invaderade Tibet 1950. Regimen i Kina anser att Tibet är en del av landets territorium men tibetanerna själva  ser det som en tragedi och vill ha självständighet.