Tibetanerna hoppar över nyårsfirandet
Rök stiger ur en protest mot Kinaregimens förtryck, Sichuanprovinsen i Kina, 16 mars 2008. Tibet stängdes helt av från omvärlden av kinesiska myndigheter, vilka skyllde på att våldsamheterna berodde på att Dalai Lama ämnade underminera Olympiska spelen i Beijing. I år väljer tibetanerna att hoppa över det traditionella nyårsfirandet för att minnas de som dog i oroligheterna. (Foton: AFP/Ho/Kirti munkkloster)


Tibetanerna överlag – i Kina, Tibet och runt om i världen – hoppar över det tibetanska traditionella nyårsfirandet Losar, för att istället sörja de tibetaner som dog i Tibets huvudstad Lhasa förra året vid nedslaget på protesterna mot det kinesiska förtrycket.

Kinesiska myndigheter har infört reserestriktioner i Lhasa då man fruktar tibetanska uppror i samband med politiskt känsliga tidpunkter. Man har också avrått utländska turister från att resa till det tibetanska området Sichuan.

I Lithang i Sichuanområdet, där många tibetaner som tidigare protesterat mot förtrycket för att stödja Dalai Lama bor, har myndigheter satt upp vägspärrar och visiterat befolkningen.

I januari skrev den statskontrollerade Lhasa Evening att tjänstemän i Lhasa kommer att bedriva en ”slå hårt”-kampanj från i mitten av januari till i slutet av mars. Kampanjen riktas mot olika brott som förväntas inträffa under flera politiskt känsliga årsfiranden. Dessa inkluderar den tibetanska nyårsfesten Losar, årsdagen av upproret den 10 mars förra året och 50-årsdagen av upproret i mitten av mars 1959, vilket föranledde Dalai Lamas flykt till Indien.

– Myndigheterna har gett order om att stänga alla butiker första dagen av tibetanska Losar, sade en tibetan från Kardze i en intervju till Radio Free Asia.

Vid den här tiden besöker vanligtvis åtskilliga tibetaner klostren och deltar i olika festligheter. Lhasabor säger att det är rigorös säkerhet i staden och att militärer finns överallt. Gatorna står tomma och det finns inga fyrverkerier.

– Förra året förlorade hundratals tibetaner sina liv i Tibet och flera tusen fängslades och utsattes för tortyr, som respons till tibetanerna som runt om i hela Tibet visade sin avsky mot de kinesiska myndigheternas politik, sade Dalai Lama i sitt nyårsmeddelande.

Detta är på grund av alla svårigheter och allt lidande inte rätt tillfälle att fira nyåret menar Dalai Lama. Han tycker det är beundransvärt av tibetanerna, både inne i Tibet och utanför, att inte fira Losar under denna känsliga tidpunkt.

Kinas officiella medier målar emellertid upp en helt annan bild. Xinhua säger att tibetanerna firar som vanligt med uppträdanden och festmåltider. Enligt nyhetsbyrån AP i Peking ”fördjupas nyåret” och alla lovsjunger tibetanerna ”för deras lyckliga liv”.

Kinas myndigheter anklagar Dalai Lama för att vara en separatist, ute efter att splittra Kina, och anklagar honom också för att vara den som ledde upproret i Lhasa förra året. Dalai Lama förnekar anklagelserna.