Tibetaner i exil installerar ny premiärminister
Tibets nya premiärminister Lobsang Sangey (Foto: Raveendran/AFP/Getty Images)


Lobsang Sangey, 43 år och juridikutbildad på Harvard, installerades på måndagen som ny ledare för den tibetanska exilregeringen. Han kommer att ta över Dalai Lamas alla politiska uppdrag.

Lobsang Sangay avlade eden vid en ceremoni ledd av Dalai Lama i Tsuglagkhang templet i Indien, där exilregeringen har sitt säte.

Dalai Lama, 76, har undan för undan lämnat över sina offentliga uppdrag sedan 2001 då den tibetanska premiärministern, eller Kalon Tripa, valdes direkt för första gången istället för att utses av Dalai Lama. I och med måndagens installation drar han sig tillbaka helt och hållet.

– Resultatet av detta val bör skicka ett tydligt budskap till den kinesiska regimen om att det tibetanska ledarskapet är långt ifrån att misslyckas. Vi är en demokrati som bara kommer att växa sig starkare med åren. Och vi är här för att stanna, sade Sangay i sitt invigningstal.

Den nya ledaren lovade de flera tusen samlade tibetanerna att han kommer att kämpa mot den kinesiska ”kolonialismen”. Med det menade han det kinesiska kommunistpartiets kontroll över Tibet under de senaste sex decennierna. Kampen i sig är dock ”inte mot det kinesiska folket eller Kina som land”.

– Vår kamp är mot den kinesiska regimens hårda politik i Tibet, mot dem som nekar frihet, rättvisa, värdighet och själva identiteten hos det tibetanska folket, sade han.

Många kinesiska ledare har nyligen besökt Tibets huvudstad Lhasa för att markera att det var 60 år sedan den ”fredliga befrielsen” av Tibet. Jubileumsfirandet åtföljdes av ett undantagstillstånd i Tibet och ett förbud mot utländska turister.

– Pekings styre i Tibet är klart orättvist och ohållbart, sade den nye ledaren och tillade att han är villig att förhandla med den kinesiska regimen ”när som helst och var som helst”.

Det kinesiska kommunistpartiet
har inte erkänt Sangays legitimitet och vägrar alla förhandlingar med honom. Sangay, som är född i staden Darjeeling i östra Indien, har aldrig varit i Tibet.

I valet, som hölls i mars förra året, deltog nästan 50 000 tibetaner som är bosatta i över 30 olika länder. Det finns uppskattningsvis 150 000 tibetanska flyktingar och landsförvisade, varav de flesta bor i Indien och Nepal.

Översatt från engelska