Tibetaner hindras fira guldmedalj
Säkerheten var på topp när Dalai Lama besökte Washington för att ta emot kongressens guldmedalj den 17 oktober. (Foto: AFP/Nicholas KAMM)


En konfrontation mellan polis och munkar i Zhaibungtemplet inträffade den 17 oktober i Tibets huvudstad Lhasa. Fler än 1 000 munkar och ett stort antal pilgrimer blev instängda i templet då de försökte fira Dalai Lama som tilldelades den amerikanska kongressens guldmedalj i förra veckan.

Fortfarande fyra dagar efter händelsen, då minst en munk skadades av polis, hölls området avspärrat och bevakat av uppemot 3 000 beväpnade poliser. Även konfrontation mellan polis och civila har rapporterats från området kring Neqointemplet, vilket ligger utanför murarna till Zhaibungtemplet.

Militären spärrade av trafiken in mot staden för att hindra munkar från att bege sig dit och protestera. Kontrollstationer sattes upp längs vägarna och en ny övervakningskamera monterades på byggnaden mitt emot Jokhangtemplet för övervakning av området inklusive torget framför byggnaden.

Zhaibungtemplet ligger på västra sidan utanför Lhasa och är det största templet i Tibet. Antalet munkar där översteg en gång i tiden 10 000. Den tredje, fjärde och femte Dalai Lama har en gång levt där. Den femte Dalai Lama bildade Galden Phobrang-regeringen som styrde Tibet fram till 1959 då den 14:e Dalai Lama flydde till Indien i samband med Kinas ockupation.

Översatt från version