Thailändska väljare kunde inte rösta i tusentals vallokaler
Arga människor skriker åt polisen och tjänstemän för att de inte kunnat rösta i Bangkok, Thailand, den 2 februari 2014. (Foto: Paula Bronstein/Getty Images)


Demonstranterna, vars avsikt var att störta premiärminister Yingluck Shinawatras regering, lyckades störa Thailands allmänna val på söndagen i en ytterligare upptrappning av landets utdragna politiska kris.

Thailands valkommission meddelade att demonstranternas försök att förstöra valet ledde till att 11 procent av de 93 952 vallokaler (i ca 10 000 vallokaler) runt om i landet kunde man inte rösta i, rapporterade Bangkok Post.

Landets alla provinser deltog inte i valet och de flesta av dem fanns i söder som till stor del är lojal mot det största oppositionspartiet, Demokratiska partiet, som bojkottade valet.

I den folkrika norra och nordöstra delen av landet, där Yinglucks regering har sitt största stöd, var valdeltagandet bra och det rapporterades inga protester mot valet.

Yingluck avlämnade sin egen röst under hård polisbevakning i nordöstra Bangkoks vallokal påhejad av supportrar.

”Idag är en viktig dag. Jag skulle vilja bjuda thailändarna att komma och rösta för att upprätthålla demokratin”, sade Yingluck till reportrarna.

Att rösta var inte lätt i andra delar av Bangkok.

I ett av de instabilare distrikten i huvudstaden, i Din Daeng, slogs de röstberättigade med demonstranterna och kastade flaskor på varandra under hård polisbevakning.

De protesterandes taktik mot valet har varit att skrämma eller trakassera folk som försökte rösta genom att låsa grinden till vallokalen och blockera utdelningen av valsedlar.

22-årige universitetsstuderande Chatnarong Mauangwong hade registrerats för att avlämna sin röst i förval den 26 januari men hans vallokal hade blockerats av demonstranter vilket gjorde det omöjligt för honom att rösta.

”Thailand är ett demokratiskt land eller påstår sig åtminstone vara det, så jag blev verkligen illa berörd av att vissa människor inte längre respekterar denna demokrati”, sade han och tillade att han varken stöder Yinglucks regering eller demonstranterna.

Risken för våldsamheter i staden ökade på söndagen på grund av en eldstrid dagen innan mellan regeringstrogna rödskjortasupportrar och demonstranterna. Minst fem personer skadades, en av dem var amerikansk fotojournalist, James Nachtwey.

Tio människor har dödats och hundratal skadats i samband med protesterna. Protesterna började på allvar i början av november förra året som svar till ett lagförslag om amnesti som skulle ha tillåtit Yinglucks bror, tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra, att återvända från självvald exil. Thaksin störtades från makten 2006 genom en militärkupp. Han bor i Dubai för att undgå korruptionsåtal som han säger vara politiskt motiverat.

De regeringskritiska demonstranterna består av en blandning av rojalister, Bangkoks medelklass, sydbor och av alla andra som tycker illa om Shinawatras. De sade att Yingluck är sin brors ställföreträdare. De hävdar också att hon är mycket korrumperad och respektlös mot Thailands vördade Kung Bhumibol Adulyadej.

Demonstranterna vill reformera Thailands politiska system så att verklig demokrati kan tillämpas i landet. För att kunna göra det kräver de Yinglucks avgång så att en icke-utvald provisorisk regering kan genomföra reformerna innan framtida val hålls.

Valresultaten av gårdagens val förväntas dröja och Thailands valkommission har sagt att en ny omgång av fyllnadsval ska ske den 23 februari för att fylla platserna som krävs för att bilda regering.

Under tiden säger kommentatorer att det är mycket möjligt att författningsdomstolarna kommer att ogiltigförklara valet med juridiska motiveringar.

Och även innan dess kommer Yingluck och hennes regering att möta andra utmaningar som antikorruptionskommissionens utredning om hennes regerings kontroversiella risprogram som hon gett löfte om.

Många kommentatorer ser nu en rättslig kupp vara det mest sannolika för att tvinga Yinglucks regering att avgå.

Översatt från engelska