Thailändska ägg på kungligt vis
Thailändska svärsonsägg. (www.spirithouse.com.au)


Det här är receptet på en kunglig version av en thailändsk vardaglig maträtt som serveras med ris. Rätten kallas för svärsonsägg, eftersom det förr skojades om att det var det enda en svärson kunde laga när svärmor kom på oväntat besök.

Sås:

2 matskedar vegetabilisk olja
250 gr hackad kyckling
1 kopp tamarindvatten
½ kopp hackat ljust palmsocker
4 matskedar fisksås
2 gröna schalottenlökar, tunt skivade

Värm oljan till medeltemperatur i en wok, tillsätt hackad kyckling och rör om tills den bryns. Tillsätt tamarindvatten, palmsocker och fisksås. Koka upp och och låt den sedan sjuda utan lock i fem minuter. Ta bort den från plattan och rör i grön schalottenlök. Ställ åt sidan.

Ägg:

Vegetabilisk olja till stekning
10 vitlöksklyftor, tunt skurna
½ kopp gyllene schalottenlökar, tunt skivade
8 hårdkokta ägg, skalade
2 medelstora röda chili, skurna
Korianderkvistar för garnering

Hetta upp oljan svagt och stek vitlöken tills den är svagt gyllenbrun. Ta upp den och torka på ett papper. Stek schalottenlökarna under omrörning tills den är gyllenbrun och torka sedan på ett papper. Värm oljan till medeltemperatur och stek äggen tills de är krispiga och gyllene. Det tar cirka fem minuter. Ta upp dem och torka på en pappershandduk. Dela äggen i halvor och placera dem på ett uppläggningsfat. Värm tamarindsåsen igen och häll med en sked över äggen. Garnera med krispig vitlök och chili och bryt korianderkvistar över äggen.

Översatt från engelska