Thailand: Ytterligare explosioner i Bangkok
Sent på lördagen den 29 november skickades 2000 poliser till Bangkoks flygplats för upprätta en ny vägspärr. (AFP PHOTO / Saeed KHAN)


Tidigt på morgonen den 30 november detonerade ytterligare tre bomber i Bangkok. Minst femtio medlemmar ur det regeringsfientliga partiet Folkalliansen för demokrati (PAD) har skadats i attackerna. Nu växer oron för att konfrontationerna kommer att tillta i Thailands politiska krisläge.

Attackerna riktades mot de grupper som protesterar mot regeringen. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för explosionerna men en talesperson för den regeringskritiska sidan misstänker regeringen för att ligga bakom dåden, rapporterar Associated Press (AP).

Spänningarna hade ökat då en regeringsvänlig grupp förberedde en motdemonstration i centrala Bangkok på söndageftermiddagen.

Den första explosionen inträffade i premiärminister Somchai Wongsawats kansli som ockuperats av regeringsfientliga demonstranter sedan i augusti. Enligt en talesperson för de protesterande landade en granat på taket till ett tält i vilket några personer vilade. Den rullade sedan ned till marken och exploderade, rapporterar AP. Minst femtio personer skadades, två av dem allvarligt.

Tjugo minuter senare exploderade en bomb på en regeringskritisk tv-station, men ingen skadades i dådet. Den tredje explosionen inträffade på en gata nära den gamla flygplatsen Don Muang. Enligt en kameraman från AP skadades två personer.

Någon politisk lösning för det spända läget är ännu inte i sikte trots förhandlingar. Däremot kan domstolsprocessen som pågått under hösten komma att snabbas på, meddelar Sveriges Radio (SR). Detta kan leda till att regeringen upplöses.

Enligt SR anklagas det styrande partiet Folkets makt, (PPP) för valfusk i parlamentsvalet i december förra året och Thailands nya lagstiftning innebär att ett parti vars företrädare begår valfusk straffas med upplösning.

Oppositionspartiet PAD anklagar regeringen för korruption och att vara den förre premiärministern Thaksin Shinawatras förlängda arm då Thaksin är den nuvarande premiärministerns svåger.

Premiärminister Somchai har sedan några dagar flyttat sin regering till Chiang Mai i norra Thailand.


Tusentals regeringsvänliga demonstranter samlades för ett stormöte i Bangkok den 30 november. (Foto: Christophe Archambault/AFP)

Tusentals regeringsvänliga demonstranter samlades för ett stormöte i Bangkok den 30 november. (Foto: Christophe Archambault/AFP)