Thailand: Strandsatta resenärer väntar på att få resa hem
Resenärer med bagage på den överfyllda militärflygplatsen U-Tapao 165 kilometer söder om Bangkok. (Foto: Paula Bronstein/ Getty Images)


Utländska resenärer strandsatta i Thailand är angelägna om att lämna landet. De som planerar att åka dit snart vet inte om det kommer att kunna landa på flygplatsen i Bangkok, vilken ockuperas av regeringsfientliga demonstranter.

Enligt Bangkok Post befinner sig för tillfället omkring 240 000 utländska turister i landet. Över 160 000 personer har inte kunnat landa på eller lämna Bangkoks flygplatser som de planerat. 

Nu används istället U-Tapaos militärflygplats i Ban Chang-distriktet i Rayong, 140 km sydöst om Bangkok, för att flyga de väntande turisterna ur landet. Tiotusentals strandade passagerare har trängt in sig i U-Tapaos enda terminal i ett försök att återvända hem.

En av dem som hade tur var 21-åriga svenskan Annie Ragnarsson från Mölnlycke som rest runt i Thailand och Indonesien sedan i slutet av september. Hon anlände till Suvarnabhumiflygplatsen bara några timmar innan ockupanterna övertog terminalen den 25 november och flög hem till Sverige med ett flyg som bara var en halvtimme försenat.

Färden till flygplatsen hade tagit onormalt lång tid eftersom alla expressvägar var avstängda och trafiken stod stilla på den väg som fortfarande var öppen in till flygplatsen. För övrigt märktes inget speciellt utöver att folk kom gåendes med sina väskor in till terminalen istället för att komma i bil.

– Jag frågade en britt om han visste vad som hände. Han var helt genomsvett för han hade gått de sista tre kilometrarna. Han berättade att de hade ockuperat regeringshuset och var på väg hit (för att ockupera flygplatsen).

När flyget anlänt till Bryssel satte Annie på mobilen och fick mängder av samtal och sms från oroliga vänner och familj. 

– De visste mer hemma än vad jag visste som varit där, jag visste inte hur illa det var. Jag hade inte någon tv, läste inte tidningen och var lyckligt ovetandes, berättade hon.

Tre av Annies vänner är fortfarande kvar i Thailand. En av dem befinner sig i Phuket och skulle ha rest hem i lördags. Hon åker dagligen till flygplatsen i Phuket för att se om det finns några biljetter. 

– De andra två ska stanna kvar tills i december, hoppas det löser sig tills dess, sade Annie.

Thailändarna själva verkar mest generade över situationen och ställer sig utanför konflikten, om man ska tro en opinionsundersökning som gjorts.

Folkalliansen för demokrati ledare (PAD) har enligt Bangkok Post låtit 88 flygplan lämna den ockuperade flygplatsen men inga passagerare har dock tillåtits gå ombord.

Kapten Kiatkul Suwan som ser över U-Tapaos sade till Bangkok Post att immigrationsmyndiheterna nu arbetar dygnet runt med att få ut turisterna. Hittills har omkring 50 internationella flyg avgått. Varje plan tar omkring 200-300 passagerare.